Óriásit ugrottak a Kodak részvényárak: feltámad a cég kriptovaluta kibocsátási kudarca után?

  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

2018-ban a Kodak bejelentette új projektjét, miszerint kibocsátja saját kriptovalutáját, a KODAKCoin-t. Egy ideig úgy tűnt, hogy ez a projekt új életet lehelhet majd az üzleti életútjának végéhez érkező vállalatba.

Ezt az is alátámasztja, hogy a Kodak részvényeinek értéke, amely körülbelül négy év alatt 34,7 dollárról 3,1 dollárra esett vissza, 2018 januárjában 7,9 dollárra emelkedett, de ugyanezen év júliusában körülbelül 3 dollárra esett vissza, majd októberben 2,4 dollárra zuhant.

Azóta a részvények értéke tovább csökkent, és a pénzügyi piacok 2020. márciusi összeomlásakor 1,7 dollárra esett. 2013 decemberéhez képest ez több mint 95% -os veszteséget jelent.

Azonban július 28-án a részvényár egy nap alatt körülbelül 2,5 dollárról 7 dollár fölé emelkedett, majd tegnap hihetetlen módon elérte az 55 dollárt, amiről visszaesett 31 dollárra.

Más szavakkal, 1,140% -ot emelkedett az árfolyam két nap alatt. Ilyen eredményeket még a Bitcoin sem igen csinált.

Az ugrás oka a Financial Times Alphaville-je szerint az, hogy az USA Nemzetközi Fejlesztési Pénzügyi Társaságának (DFC) vezérigazgatója, Adam Boehler alá fog írni egy levelet, miszerint 765 millió dolláros kölcsönt nyújt az Eastman Kodak Company (Kodak) számára a vállalat új fióktelepének, a Kodak Pharmaceuticals elindítására, amely alapvető gyógyszeripari összetevőket fog előállítani.

A kezdeményezés az első ilyen jellegű a DFC részéről, amelyet Trump nemrégiben hozott rendelete engedélyezett a társaságnak. A DFC az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumával működik együtt a koronavírus gazdasági hatásainak enyhítésén. Azaz, a közpénznek köszönhetően a Kodak feltámad, és valami olyat csinál, amit eddig sosem: gyógyszert gyárt.

Kriptovaluta a kamerák után

A Kodak a múltban az analóg fényképezés vitathatatlan egyeduralkodója volt, ám először a digitális kamerák kezdték kisöpörni őket a piacról majd később az okostelefonok vették át a főszerepet.

Azóta a vállalat megpróbálta feltalálni önmagát, ami egyelőre nem sikerült nekik, ahogy ezt a KODAKCoin projekt kudarca is bizonyítja. A projekt ugyan hivatalosan nem állt le, de a 2018-ban elindítani tervezett KODAKCoin token a mai napig nem létezik, és a hivatalos ütemterv tavaly augusztusban állt meg.

Nehéz elképzelni, hogy vajon a vállalat fel tudja-e használni a KODAKCoin-on elvégzett munka egy részét az új gyógyszerkészítményeivel kapcsolatban. Az azonban biztos, hogy ennek a kezdeményezésnek a kudarca sokat elmond arról, hogy a blokklánc, kriptovaluta vagy token szavakat gyakran helytelenül csak marketing fogásként használják.

Kövess minket Facebook, Instagram és Twitter oldalainkon, hogy mindenről percre pontosan értesülj.😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.