Csak nem egyetért az orosz központi bank és pénzügyminisztérium? Új törvények a kriptóról

Az orosz pénzügyminisztérium és a központi bank közös nevezőre jutott a kriptovaluta nemzetközi fizetésekhez való felhasználásában.

Az Oroszországban zajló “fogadjuk el a kriptót” vs. “tiltsuk be a kriptót” harc a mérleg kriptó hívőinek kedvező oldalára billent. Az orosz központi bank és a pénzügyminisztérium megállapodott a kriptopénzzel történő határokon átnyúló fizetések lehetővé tételére vonatkozó jogszabályról. A megegyezést a Kommerszant című orosz hetilap közölte. A szakpolitikai változás célja állítólag az, hogy az orosz állampolgárok hozzáférhessenek a digitális pénztárcákhoz.

A blokklánc előnyeinek kihasználása

Alekszej Mojszejev orosz pénzügyminiszter-helyettes szerint a törvényjavaslatot a központi bank már “teljes egészében” elfogadta.

“[A törvény] általánosságban leírja, hogyan lehet kriptovalutát szerezni, mit lehet vele csinálni, és hogyan lehet vagy nem lehet vele elszámolni elsősorban a határokon átnyúló elszámolásokban” – magyarázta a 14. “Oroszország bankjai – 21. század” című nemzetközi bankfórumon.

A pénzügyminiszter szerint a mindkét intézmény egyetértett abban, hogy “lehetetlen nélkülözni a határokon átnyúló kriptovaluta elszámolásokat”.

“Most az emberek az Orosz Föderáción kívül nyitnak kriptotárcákat” – mondta.  “Szükséges, hogy ezt Oroszországban is meg lehessen tenni. És az is szükséges, hogy ezt a központi bank által felügyelt szervezetek tegyék, amelyeknek meg kell felelniük a pénzmosás elleni jogszabályok követelményeinek”.

A központi bank álláspontja szöges ellentétben állt a bank néhány korábbi álláspontjával, amelyek a kriptoeszközök teljes betiltására törekedtek. A központi bankot azonban ellenezte a pénzügyminisztérium, amely amellett állt, hogy a kriptókat inkább szabályozni kellene

Az Állami Duma szintén elutasította az általános tiltást. Sőt, egy orosz képviselő márciusban azt mondta, hogy Oroszország elkezdheti elfogadni a bitcoint az olajfizetésekhez, miután nemzetközi szankciókat vezettek be az ország ellen.

Mit gondol Putyin?

Júniusban Oroszország beleegyezett abba, hogy törvényt fogadjon el a kriptovaluták belföldi fizetőeszközként való használatának tilalmáról, hogy megerősítse az orosz rubel mint nemzeti valuta elsőbbségét. Az elnök – Vlagyimir Putyin – júliusra aláírta a jogszabályt.

Putyin azonban már korábban is érdeklődést mutatott Oroszország éghajlati és energiaforrásainak a Bitcoin-bányászatban való hasznosítása iránt. “Vannak itt bizonyos versenyelőnyeink, különösen az úgynevezett bányászatban” – mondta. “Az áramfeleslegre és az országban rendelkezésre álló jól képzett munkaerőre gondolok”.