Orosz parlamenti képviselő: a kriptók tönkrevághatják a kormányokat

Az orosz Duma parlamenti képviselője szerint a kriptopénzekben megvan a potenciál, hogy tönkretegyék az államigazgatást, jelentette az orosz Rambler pénzügyi portál.

Nikolai Arefiev, az orosz Kommunista Párt parlamenti képviselője és a Duma gazdaságpolitikai, innovációs és vállalkozási bizottságának alelnöke azt állítja, a kriptopénzeket azért hozták létre, hogy offshore vagyonokat lehessen az állam orra elöl elrejteni.

Ha a kriptók, mint a bitcoin is (BTC) már 1994-ben megjelent volna, akkor Oroszország már rég nem létezne mert minden tőkéje offshore helyekre vándorol volna, állította Arefiev egy múlt heti sajtókonferencián.

A 70 éves politikus azt is hozzátette, a kormányoknak hasztalan bekapcsolódniuk a kriptopénz bányászatba és más tevékenységbe és szerinte azok az országok, melyek a kriptók betiltása mellett döntöttek, a legegyszerűbb utat választották a tőkéik védelme érdekében.

Arefiev egyben figyelmeztette a nyilvánosságot a spekulációs tőke veszélyeire, ami szerinte a világgazdaság 90%-át is kiteheti. A bitcoin részér képezi ennek a globális spekulációs sémának ahol “pénzből csinálnak pénzt” anélkül, hogy termékeket állítanának elő.

A kriptopénzek továbbra se kerültek szabályozásra. Putyin 2019 nyaráig adott határidőt a Dumának, hogy elfogadjon egyet.

Egy kapcsolódó friss hír Oroszországból, hogy a Magyarországon is fiókokkal rendelkező Sberbank arra kényszeríti ügyfeleit, hogy szolgáltassanak be információkat a kriptopénzekből származó bevételeikről. Az orosz miniszterelnök Dmitrij Medvegyev azt nyilatkozta, Oroszországban nem prioritás a kriptók szabályozása mivel “már nem elég népszerűek.”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.