Oroszország a világ legnagyobb erődítményét építette meg

Az ukrán hadsereg már hónapok óta nagyszabású ellentámadásra készül, amely megváltoztathatja a háború menetét. Az orosz erők ezen idő alatt megfigyeltek és egyes jelentések szerint a világ egyik legkiterjedtebb erődítményét építette meg abban a reményben, hogy az megállítja a támadó ukrán erőket.

2022 nyarától kezdve az orosz erők a “katonai védelmi művek egyik legkiterjedtebb rendszerét építették ki, amelyet a világon évtizedek óta bárhol láttak” – értékelte a brit katonai hírszerzés.

“A védművek rávilágítanak az orosz vezetők mély aggodalmára, hogy Ukrajna jelentős áttörést érhet el”tette hozzá.

Ha az ukrán hadseregnek sikerül operatív áttörést elérnie a közelgő ellentámadás során, a Kreml nagyon nehéz helyzetbe kerül. Vlagyimir Putyin orosz elnök és kormánya az orosz fegyverek nagy győzelmeként tüntette fel az ukrán területek déli és keleti annektálását. Egy sikeres ukrán ellentámadás megsemmisítené ezt a narratívát.

Az orosz erődítmények célja egy nagyszabású gépesített támadás megállítása vagy feltartóztatása. Mint ilyenek, főként páncéltörő akadályokból, aknamezőkből, árkokból és megerősített lőállásokból állnak. A Kreml már hónapok óta szerződéses munkaerővel dolgozik az erődítményeken, így elkerülve, hogy értékes harci csapatokat használjanak fel a feladatra.

Bár az orosz védelmi munkálatok kiterjedtek, Moszkvának többre lesz szüksége egy nagyszabású kombinált fegyveres ellentámadás megállításához. A páncéltörő akadályok és árkok ugyanis bevehetők, ha nem jól kiképzett és megfelelően felszerelt csapatok védik őket.

Dél-Ukrajna, a Krím és a Kelet

Az orosz erők erődítményeiket délre és keletre összpontosították, amelyeket az orosz katonai vezetés a nagyszabású ukrán ellentámadás legvalószínűbb célpontjainak tekint.

Délen az orosz erők különösen a Dnyipro folyó keleti partjára összpontosítottak Herszon tartományban és Zaporizzsja megye északi részeire. Megerősítették a Krím-félsziget északi részeit is, különösen Medvegyevka falu közelében, ahol a brit katonai hírszerzés szerint “többrétegű védelmi övezetet” hoztak létre.

Keleten az orosz erők főként a Szvatove-Kreminna érintkezési vonal közelében, Harkiv tartományban építettek erődítményeket. Ugyanakkor Oroszország határain belül is kiterjedt védelmi állásokat hoztak létre.

Az orosz hadsereg erődítményeket épített az Ukrajnával határos Belgorod és Kurszk tartományokban is. Ez az intézkedés mutatja az Oroszországon belüli paranoiát.

“Egyes munkálatokat valószínűleg a helyi parancsnokok és civil vezetők rendeltek el, hogy megpróbálják népszerűsíteni azt a hivatalos narratívát, hogy Oroszországot Ukrajna és a NATO “fenyegeti” – vélekedett a brit katonai hírszerzés.

Borítókép: The New York Times