Oroszország megkezdte a digitális rubel tesztelését

Oroszország központi bankja elárulta, hogy megkezdte a digitális rubel tesztelését, a valuta bevezetésére pedig várhatóan 2023-ban kerül majd sor.

A jegybank által megosztott dokumentum szerint a digitális rubelt 2023-tól valódi fizetőeszközként használnák a magánszemélyek és a vállalkozások is. A közlemény alapján a CBDC kibocsátása után egy évvel, 2024-ben már hitelintézetek is csatlakoznának a projekthez, emellett pedig az okosszerződések segítségével elérhető fizetési lehetőségek és tranzakciók számát is növelnék.

Mindeközben a pénzintézet célja, hogy a digitális rubelt a magánszemélyek, a vállalkozások és a kormány számára is használhatóvá tegye. A jegybank azt is megjegyezte, hogy “a digitális rubel fokozatos bevezetése lehetőséget biztosít a piaci szereplőknek az új feltételekhez való alkalmazkodásra.”

Érdemes megemlíteni, hogy a digitális rubelt nem csak Oroszországon belül szeretnék használni. A közlemény szerint ugyanis más országok központi bankjait is bevonnák a projektbe, hogy megkönnyítsék a nemzetközi tranzakciókat. A jegybank tervei szerint egyébként 2025-re már tőzsdék és más pénzügyi szervezetek is csatlakoznának a projekthez.

Nem csak Oroszországban dolgoznak lakossági CBDC-n

Miközben Oroszország a digitális rubel fokozatos bevezetését tervezi, több ország is központi banki digitális valuta, azaz CBDC kibocsátásán dolgozik.

Dél-Korea például júliusban kezdte meg a saját digitális valutájának tesztelését. A helyi média beszámolói alapján a központi bank több, az országban működő kereskedelmi bankot is meghívott a tesztelésben való részvételre.

Thaiföld szintén nemrég kezdett tanulmányt készíteni egy CBDC projektről, ennek ellenére az ázsiai ország jegybankja leszögezte, hogy a közeljövőben biztosan nem bocsát ki lakossági digitális valutát.