Oroszország kriptobányászati kapacitása akár 6,9 GW-tal is növekedhet

Oroszország kriptobányászati kapacitása jelentős növekedés előtt áll, állítja az ország hálózatüzemeltetője. Az orosz TASS hírügynökség jelentése alapján miderről Andrey Katayev, az Orosz Energia Rendszerüzemeltető Energia Piacok és Külső Kapcsolatok igazgatója beszélt, aki szerint a kapacitás további 6,9 gigawattal (GW) bővülhet.

Katayev bejelentése

Katayev a következőket nyilatkozta: „Az [orosz bányászati cég által üzemeltetett] adatfeldolgozó központok jelenleg 2,7 GW energiát használnak. További 6,9 GW áll készen a bekapcsolásra.” Hozzátette, hogy a 2,5 GW teljesítményű adatfeldolgozó központok már rendelkeznek a megfelelő technikai feltételekkel a hálózathoz való csatlakozáshoz.

Az igazgató az Orosz Iparosok és Vállalkozók Szövetsége Elektromos Energia Bizottságának ülésén beszélt, ahol kiemelte, hogy a hazai bányászok a hálózatuk méretét „2,5-szeresére” szeretnék növelni. Ez jelentős bővülést jelentene a jelenlegi 2,7 GW kapacitáshoz képest.

Energiafogyasztás és kapacitásnövekedés

Katayev megjegyezte, hogy a legutóbbi elektromos energiarendszerek terve, amelyet az Energiaügyi Minisztérium hagyott jóvá 2024-2029-re, azt tűzte ki célul, hogy az összkapacitás évente átlagosan 2%-kal – azaz 3,4 GW-tal – fog növekedni. Ez azonban problémákat okozhat a hálózat számára, tekintettel az ipari növekedés ütemére. Az ipari termelés tavaly 3,5%-kal nőtt Oroszországban, és ezek az adatok várhatóan tovább emelkednek idén is.

Katayev a kriptobányászat növekedési becsléseiről elmondta: „Kétségtelen, hogy ezek finoman szólva is jelentős volument jelentenek az energiahálózat számára.”

A bányászok új régiók felé migrálnak

Az igazgató kiemelte, hogy Oroszország bizonyos részei, például Szibéria délkeleti része, még mindig energiahiánnyal küzdenek. „Ez a tény jelenleg nem teszi lehetővé az új nagyüzemi fogyasztók hálózatra való csatlakozását” – mondta Katayev. Ugyanakkor hozzátette, hogy „általánosságban, a bányászok meglehetősen mobilak és elmozdulhatnak a régiókból, ahol energiabőség van, ha szükséges”.

Valóban, sok nagyobb orosz bányász már hajlandóságot mutatott az ilyesfajta áttelepülésre. Ahelyett, hogy a hagyományos kriptobányászati hotspotokhoz, például a szibériai Irkutszkhoz tódulnának, a nagyobb szereplők új adatközpontjaikat inkább olyan régiókban építik, mint Szamara megye és a déli Burját Köztársaság.

Jövőbeli kilátások

Az orosz kriptobányászati szektor növekedése jelentős hatással lehet az ország energiahálózatára. A bányászok mobilitása és a különböző régiók energiaellátásának kezelése kulcsfontosságú lesz a jövőben. A bányászati kapacitás növekedése és az ipari termelés bővülése egyaránt kihívások elé állíthatja az orosz energiarendszert a következő években.