Oroszország kriptovalutákkal küzd a nyugati szankciók ellen

Az orosz-ukrán háború már több mint két éve zajlik, az Oroszország elleni szankciók pedig több fázisban kerültek bevezetésre az Ukrajna elleni agresszió miatt. A gazdasági szankciók érintik a pénzügyi szektort, az energiaszektort és a hadiipart is, ugyanakkor az orosz állampolgárok és orosz vállalkozások is különböző korlátozásokkal kell, hogy megküzdjenek.

Habár a szankciókat nem lehet teljes egészében megkerülni, alternatív megoldásokat lehet találni. Az új kereskedelmi partnerek mellett új fizetési rendszereket kezdett el Moszkva támogatni, a pénzügyi szankciókra pedig egyfajta megoldást kínálnak a kriptovaluták, melyek az a Bank of Russia támogatását élvezhetik.

A pénzügyi szankciók és azok hatásai

Oroszország ellen számos pénzügyi és gazdasági szankciót vezettek be a 2022-ben indított „különleges katonai műveletek” miatt. Kétség sem fér hozzá, hogy ezen idő alatt Moszkva és az orosz állampolgárok és vállalkozások alkalmazkodtak a háborús és szankciós nyomáshoz, ugyanakkor a banki korlátozások és hitelkorlátozások jelentősen megnehezítik az ország helyzetét. Több nagy orosz bankot kizártak a SWIFT nemzetközi fizetési rendszerből és korlátozzák hozzáférésüket a nemzetközi piacokhoz. Moszkva számára mindemellett tilos hosszú távú, 30 napnál hosszabb hitelt nyújtani az EU-ból és az Egyesült Államokból, a politikusok és oligarchák vagyona pedig teljes mértékben befagyasztásra került.

A szankciók hatása között érdemes megemlíteni az orosz gazdasági növekedés jelentős lelassulását és a növekvő inflációt. A rubel értéke mindeközben drasztikusan csökkent a dollárral és euróval szemben, a külföldi befektetések aránya pedig rohamosan csökken. Az orosz vállalkozások alkalmazkodóképessége és kreativitása mindeközben töretlen, viszont a nemzetközi piacokon érvényben lévő hátráltató tényezők megnehezítik az új beruházások finanszírozását, a technológiai és ipari szektor pedig tovább lassul.

Kriptovalutákkal a szankciók ellen

Mindeközben az orosz központi bank, a Bank of Russia, a kriptovalutákban látja az egyik megoldást az érvényben lévő szankciókra. A BoR enyhébb álláspontja a digitális eszközökkel szemben és a kriptovalutákon alapuló fizetési rendszerek támogatása arra enged következtetni, hogy Moszkva lehet a következő kriptovaluta-nagyhatalom – amennyiben az integráció sikerrel zárul.

Elvira Nabiullina, orosz jegybankelnök elismerte, hogy a fizetési problémák kritikus kihívást jelentenek az orosz gazdaság számára, azonban egy szentpétervári pénzügyi konferencián az új pénzügyi technológiák korábban elérhető megoldásairól beszélt.

„Az új pénzügyi technológiák olyan lehetőségeket teremtenek, melyekre korábban nem volt példa. Ebből kifolyólag enyhítettük álláspontunkat többek között a kriptovaluták nemzetközi fizetésekben való használatával kapcsolatban, lehetővé téve a digitális eszközök használatát az ilyesfajta fizetésekben.” – fejtette ki a jegybankelnök

Nemzetközi kezdeményezések

Az elmúlt hetekben jelentős nehézségekbe ütközött Oroszország az olyan szankciókat nem alkalmazó partnerekkel szemben is, mint Kína, India, az Egyesült Arab Emírségek és Törökország. Az új nyugati szankciók különösen az orosz pénzügyi szervezetek munkáját próbálják ellehetetleníteni, köztük többek között az orosz tőzsdét.

Nabiullina hangsúlyozta, az orosz kereskedelmi partnerek óriási nyomást helyeznek az országra, ugyanakkor optimisták a BRICS-szövetségnek köszönhetően. A nemzetközi együttműködés folyamatos tárgyalásokat folytat egy úgynevezett BRICS Bridge fizetési rendszer létrehozásáról, mely összekapcsolja a tagországok pénzügyi rendszerét a kölcsönös kereskedelem fellendítése céljából. Az orosz jegybankelnök azonban kijelentette, ezek a megbeszélések rendkívül összetettek és időigényesek, mivel a BRICS-csoport további tíz országgal bővült, akik eltérő gazdasági helyzetben találhatók.