Oroszország szerint Svédország eltitkol valamit az Északi Áramlat elleni szabotázsról

Oroszország azzal vádolja Svédországot, hogy „eltitkol valamit” az Északi Áramlat 1 és 2 gázvezetékeknél történt szabotázzsal kapcsolatos vizsgálatokról. 

Az elmúlt év szeptember végén az Északi Áramlat gázvezetéken robbanások történtek Svédország és Dánia kizárólagos gazdasági övezetében. A svéd és a dán hatóságok később kimondták, hogy erőteljes detonációk okozták a keletkezett károkat, ám Oroszország szerint Svédország rejteget valamit, mivel nem osztotta meg a szabotázzsal kapcsolatos vizsgálat részleteit. A történtek után egyébként többen is felidézték Joe Biden amerikai elnök mondatát, miszerint „véget fognak vetni az Északi Áramlat 2.-nek, ha Oroszország megszállja Ukrajnát.”

Robbanószerek nyomaira bukkantak a robbanás helyszíne közelében – közölte Svédország, megjegyezve, hogy szabotőrre gyanakodnak. Később Dániával és Németországgal közösen vizsgálták az incidenst. Ez utóbbi állam a példának okáért már a kezdetekben szándékos és előre megtervezett műveletként tekintett az esetre, melynek érdekessége, hogy a CIA hetekkel az explózió előtt figyelmeztette az országot az Északi Áramlatot érő támadásról. A helyi hírlapok mindeközben már arról számoltak be, hogy „nagy erejű robbanószereket” alkalmaztak a földgázt szállító vezeték megrongálásához.

Oroszország „felfedheti a zord igazságot”

Az orosz főügyészség nemzetközi terrorcselekmény címen indított nyomozást. Oroszország egyébként már augusztusban leállította az Északi Áramlat 1 gázvezetékét karbantartási munkálatokra, majd arra hivatkozva, hogy a nyugati szankciók miatt nem tudja megjavítani a gázturbinákat. Vlagyimir Putyin továbbá azzal vádolta meg az Egyesült Királyság haditengerészetét, hogy annak köze lehetett a robbantásokhoz.

Az oroszok szerint Svédország eltitkol valamit a vizsgálat eredményeiről, amelynek kapcsán Maria Zakharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője a következőképpen nyilatkozott:

„Az orosz szakértők egy objektív vizsgálat során kellemetlen következtetésekre juthatnak, és felfedhetik a nyilvánosság előtt a zord igazságot arról, hogy ki volt a szabotőr és ki felelős a terrortámadásokért. – olvasható a TASS orosz hírügynökség közleményében – A tények eltitkolása bizonyíték arra, hogy a svéd hatóságok rejtegetnek valamit.”

Kapcsolódó cikkeink: