Oroszországnak nem lesz kriptotőzsdéje, de jön a kedvező szabályozás

Az orosz kormány a kriptotőzsdék létrehozásának és működésének szabályozására készül, elvetve korábbi javaslatát, mely értelmében saját nemzeti platform létrehozását fontolgatta. Anatolij Akszakov, az orosz Állami Duma Pénzpiaci bizottságának vezetője kijelentette, hogy a kriptotőzsdék segíthetnek Oroszországnak a szankciók megkerülésében azáltal, hogy a kriptót nemzetközi fizetések elszámolására használják.

Az orosz kormány a kriptotőzsdék létrehozását és működését szabályozó keretrendszer létrehozására fog összpontosítani Anatolij Akszakov, az orosz Állami Duma Pénzpiaci Bizottságának vezetője nemrégiben tett nyilatkozatai szerint. A törvényhozó testület elvetette azt a korábbi javaslatot, amely egy egyedi nemzeti kriptopénz-tőzsde létrehozására irányult.

Az egyedi tőzsdére vonatkozó javaslat alapvető hibát mutat: a jövőben valamikor nyugati szankciók célpontjává válhat – magyarázta Aksakov.

Az Izvesztyija orosz magazinnak adott interjújában Aksakov kifejtette:

“A tőzsdét határokon átnyúló elszámolásokra használják majd, többek között a szankciós korlátozások megkerülésére, így újabb korlátozásokat vezethetnek be ellenük. Ugyanakkor más szervezetek folyamatosan megjelenhetnek majd.”

A saját kriptotőzsde ötletét az orosz pénzügyminisztérium is elutasította. Ivan Chebeskov, az Orosz Föderáció Pénzügyminisztériuma pénzügyi politikai osztályának igazgatója ehelyett a kriptopénz-tőzsdékre vonatkozó átfogó szabályok létrehozását támogatta.

Orosz tisztviselők azt is egyértelműen kijelentették, hogy e tőzsdék egyik funkciója az lehet, hogy megkönnyítsék az importfizetést és megkerüljék az Oroszország elleni nyugati gazdasági szankciókat.

Alekszej Guznov, az Orosz Bank elnökhelyettese kijelentette:

“Valószínűleg olyan szervezetekről van szó, amelyek az exportőrök és importőrök közötti interakciót és a határokon átnyúló, digitális valutákban történő elszámolásokat segítik majd. Rajtuk keresztül az orosz vállalatok képesek lesznek fizetni például a párhuzamos importért.”

Alekszej Tarapovszkij, az Anderida pénzügyi csoport alapítója elmondta, hogy a nyugati vállalatok nagyon érdeklődnek az ilyen típusú fizetések iránt, már most is évente mintegy 10 milliárd dollárt bonyolítanak le digitális valutákban.

Tarapovszkij kijelentette:

“Az ilyen platformok segítenek a nemzeti vállalatoknak abban, hogy a szankciók ellenére kriptóval végezzék a nemzetközi elszámolásokat.”