Távozik a SEC elnöke – jó hír a kriptós közösségnek

A kriptovaluták rajongói és a kriptóbefektetők számára nagyon pozitív hír érkezett nemrégiben Jay Claytonról. Clayton az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdebizottságának (SEC) jelenlegi elnöke és a bejelentés szerint 2020 végén távozik pozíciójából. Ez a szektor szakértői számára azt is jelenti, hogy megnyílt az út egy Bitcoin ETF számára. ETF, mint tőzsdén kereskedett alap, azaz a bitcoin ezzel akár bekerülhet a tőzsdére is, brókeren keresztül is lehet majd vele kereskedni. Az, hogy távozik a SEC elnöke, azért is üdvözölt sokak által, mert Clayton hivatali ideje alatt minden felmerülő javaslatot lesöpört az asztalról, ami egy Bitcoin ETF bevezetéséhez kapcsolódott. Más tokenek, például az XRP esetén meg is kérdőjelezte, hogy pénzeszköznek/értékpapírnak számítanak-e.

Távozik a SEC elnöke

Már beiktatása első napjaiban felhívta magára a figyelmet, amikor azt nyilatkozta még 2017-ben, hogy egy kriptovaluta, egy coin bevezetése (ICO) igazából semmi másról nem szól, mint arról, hogy egy vállalkozó vagy cég próbál meg forrásokat gyűjteni. Ugyanebben a nyilatkozatában mondta azt is, hogy bármilyen pénzeszköz bevezetése esetén az ezekre érvényes szabályokat követni kell. És nem csak szavakban nyilvánította ki véleményét, a SEC jó pár vizsgálatot folytatott különböző ICO-k kapcsán, az előbb említett, pénzeszközökre vonatkozó szabályok megsértését keresve. És nem csak vizsgálódtak, a SEC csak 2020-ban 5 milliárd dollár körüli bírságot szabott ki kriptovaluták körüli szabálytalanságokért.

Clayton a bitcoinról
Forrás: cnbc.com

És hát Clayton gyermeke a Stratégiai Fórum az Innovációért és a Pénzügyi Technológiákért (FinHub) is, amelynek célja a befektetők felvilágosítása egy tokenkibocsátás előtt és a tokenek pénzeszköz/értékpapír mibenlétének bemutatása. Összességében sokan mégis pozitívan ítélik meg Clayton munkáját, hiszen ebben a székben ő volt az első, aki bármilyen formában beszélt a kriptókról. Csak a közösség szerint nem volt egyáltalán következetes és nem is teljesen értette meg a kriptók mibenlétét. És az, hogy nem tudott a kriptók körüli szabályozásban előrelépni, komoly vitákat generált arról, hogy a kriptovaluták egyáltalán pénzeszközök/értékpapírok-e. A befektetők többször direktben rákérdeztek nála az XRP kapcsán, de Clayton minden egyes alkalommal elutasította, hogy hivatalos véleményt formáljon.

Most tehát a kriptós közösség azon kezdhet el izgulni, hogy ki követi az elnököt a székben, hiszen a SEC vezetője nagyjából a legfontosabb pozíció a kriptovaluták szabályozását illetően.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.