Ezért jó a kriptokártya – én fizetek a használatáért, vagy a kereskedők?

Kriptokártya egyre több kriptovaluta-tőzsdénél és más vállalkozásnál van, ezekkel a bitcoinodat vagy etheredet, esetleg más érméidet anélkül költheted, hogy átváltással, átutalással babrálnál. A költésig azután kihasználhatod az árfolyamnyereséget. Bemutatunk három ismertebb kriptokártyát, és amit nem árt tudni róluk.

Mire jó a kriptokártya? Nem azért veszek kriptovalutákat, hogy utána ugyanúgy kártyával fizessek, mint a bankrendszerben – gondolhatják a kriptorajongók. De lehetnek ennek a fizetési formának nagy előnyei is. Mindenkinek szüksége van költőpénzre, forgótőkére, hogy a számláit kiegyenlítse, élelmet és tartós cikkeket vegyen. Így átlagosan pár százezer forint is csücsül az átlagember számláján.

A kriptokártya előnyei

Hacsak nem bitcoinban kapod a fizetésedet – mint ahogy arról nemrég írtunk –, akkor ez a pénz jellemzően forintban vagy a tartózkodási helyed szerinti fiat pénzben van. Ha pedig éppen felmennek a kriptovaluták árfolyamai, akkor rossz érzés fog el.

Ó, bárcsak még ez a százezer is etherben maradt volna, akkor most egy hét alatt 30 ezret kerestem volna rajta.

Hát részben erre jó a kriptokártya, a pénzed addig is hozamot termel, amíg valahol elköltésre várva parkol. A fegyver persze kétélű, hiszen eső árfolyamok mellett meg veszítesz, és több kriptót kell eladni a számláid kifizetéséhez. De mint tudjuk, hosszú távon az árfolyamok felfelé tartanak (tartottak eddig).

Emelkedő árfolyamok a júliusi amerikai inflációs adat után. Az ilyen napokért érdemes élni? (Binance alkalmazás.)
Emelkedő árfolyamok a júliusi amerikai inflációs adat után. Az ilyen napokért érdemes élni? (Binance alkalmazás.)

A kriptokártya kényelmes

A kártyahasználat ezen kívül kényelmes is, hiszen a bitcoinodat vagy etheredet, más érméidet anélkül költheted, hogy tőzsdei ügyletekkel vagy kriptodeviza-átváltással, azután pedig deviza átutalással, devizakonverzióval babrálnál. Egy nemzetközi kriptotőzsdéről dollárt vagy eurót hazautalni és forintra váltani nem egyszerű és nem is olcsó.

Igaz, a kártyás vásárlásnál valamilyen árfolyammarzsot és díjat szintén ki kell fizetned, a kriptotőzsde is akar majd keresni az ügyleten, meg a VISA, esetleg Mastercard is.

Ez is érdekelhet: Így lehet könnyen, gyorsan bitcoint forintért venni

Komplikáltabb lehet az adózás

Hátrány lehet az adózás, ami eléggé komplikálttá válhat, főleg, ha sok kis tételről van szó. Lehet, hogy nem érdemes minden apró sört és perecet kriptokártyával fizetni, hanem inkább sok számlát egyszerre befizetni, vagy egyszerre elintézni az összes heti bevásárlást.

Az adótörvény kiskapuja

De azt sem árt tudni, hogy a magyar adótörvényben van egy adómentes tétel. Ami lényegében azt jelenti, hogy most – 200 ezer forintos bruttó minimálbér mellett – évente maximum tíz alkalommal maximum 20 ezer forintot adómentesen ki lehet venni kriptókból. Így évi 30 ezer forint adót megspórolhatsz, vagy ha párod is van, már 60 ezret.

Ezt jól meg lehet oldani kriptokártyákkal. A tavaly elfogadott jogszabály pontosan (az szja-törvény XII. fejezete, 67/C):

Ügyleti bevételt nem kell megállapítani, ha az ügyletből származó bevétel a minimálbér 10 százalékát nem haladja meg, feltéve, hogy a bevétel megszerzésének napjára más, azonos tárgyú ügyletből a magánszemély nem szerez bevételt, továbbá az adóévben e bevételek összege a minimálbért nem haladja meg.

(Egyébként 15 százalék a kriptovaluta-értékesítésből származó bevételek adója, lásd: Kriptoadózás Magyarországon: kellene, de hogyan?)

Mire kell figyelni egy kriptokártyánál?

A kriptovaluta-kártyák kondíció közül először azt érdemes megnézni, hogy magyar állampolgárok is használhatják-e. Például az osztrák Bitpanda csak euróövezeti polgároknak tartja fenn ezt a lehetőséget, a Winklevoss-fivérek Gemini nevű tőzsdéje pedig csak az amerikai állampolgároknak. De azért marad nekünk is. További tényezők, amikre nem árt figyelni:

  • Milyen kriptovalutában, mekkora fedezetet lehet elhelyezni?
  • Mennyibe kerül a kártya kiváltása? (Vannak ingyenesek is.)
  • Mennyibe kerül a fenntartása, használata, a tranzakciós díj? (Vannak ingyenes tételek is.)
  • Sőt még vissza is kaphatsz a költésedből, a kereskedő által fizetett jutalékból, ez a “cashback van-e ilyen, és mekkora, milyen feltételekkel?
  • Van-e ATM-kivét, milyen pénznemekben, milyen feltételekkel?
  • Esetleges limitek, korlátozások, napi összegek stb.

A forintgyengülésen is nyerhetsz

Hab a tortán, ha a forint tovább gyengül – amire a múltbeli trendek alapján jó esély látszik –, hiszen akkor nemcsak a kriptovaluta-árfolyamokon, hanem a dollár/forint árfolyam emelkedésén is nyerhetsz, miközben kriptokártyát használsz.

Kapcsolódó cikk: Duplán nyereség kriptózni a dollár/forint árfolyam miatt

A Binance szolid kártyája

A Binance Visa kártyánál az igénylés ingyenes és eléggé problémamentes volt, csak tíz dollárt kellett letétbe helyezni BNB-ben, adatokat megadni, és megjött úgy egy bő hét múlva. (Előzőleg már csináltunk ügyfélazonosítást, azaz KYC-t.) A kártya szolid sötétszürke színű (lásd a nyitóképet is), még a Binance neve sincs rajta, csak a cég logója.

Binance kártya.

A kártya fedezetéül elfogadnak BNB-t, BUSD-t, BTC-t, ETH-t, USDT-t, ADA-t és DOT-ot, valamint három futballklub “fan-tokenjeit” és mellesleg fiat-ot is (eurót). Amit kártyás fizetésre szánunk, azt át kell mozgatni a “fiat and spot” likvid tőzsdeszámlánkról (pénztárcából, walletből) a “funding” nevű számlára (walletbe). Bár már van olyan opció is, amit ha bekapcsolunk, végszükség esetére megengedjük a “fiat and spot” számla terhelését is, ha a “funding” kártyafedezeti tárcában nem lenne elég pénz.

Még ők fizetnek, ha használod a kriptokártyád

A Binance Card 0,1 százalék és 8 százalék közötti készpénz-visszatérítést kínál a kártyás vásárlások után. Ez a cashback azonban függ a Binance pénztárcákban lévő BNB-állomány összegétől, és elég sok kell abból. (Legalább egy BNB után, ami most 320 dollár, két százalék cashback jár. De már tíz BNB kell a három százalék eléréséhez és 40 a négy százalékhoz.) A cashback-et naponta, BNB-ben fizetik a funding számlára, de csak havonta limitált összegben.

Ez is érdekelhet: Tőzsdetokenek tündöklése – a szerencse a bátraknak kedvez?

A Binance szoftverében levő kártyaközpont, a Card Dashboard fontos adatokat tartalmaz, többek között azt is, hogy mennyi a napi maximális költés (8700 euró) és a készpénzfelvételi limit. (Ez 270 euró, azaz jelenleg valamivel több, mint 100 ezer forint.) Kicsit lejjebb lapozva megtaláljuk a költségtételeket is (Fee Schedule), amelyek szinte minden tételnél nullát tartalmaznak. (Így a készpénzfelvételre és a kártyás vásárlásokra is.) Egyedül a kártya elvesztése kellemetlen, a pótlás 25 euróba kerül.

A Binance-kriptókártya díjtáblázata. Megnyugtató nullák.
A Binance kriptokártya díjtáblázata. Megnyugtató nullák.

A szabályzatban azonban már van egy “maximum” 0,9 százalékos díj, amelyet vásárlás és ATF-felvétel esetén vethetnek ki. Nem világos, mely esetekben alkalmazzák és mikor nem. Azt az információt sem találtuk – de a többi kártyánál sem –, hogy amikor a kártyával költesz, milyen átváltási árfolyamot alkalmaznak kriptóról dollárra. (Majd nyilván a VISA is vált, dollárról forintra, de ez a hagyományos bankkártyáknál is így van.)

Kapcsolódó cikk: Egyre több mindenre jó a Binance tőzsde kriptokártyája

Amikor a Binance az idegeidre megy

További saját tapasztalat, hogy a Binance újabban eléggé fárasztó tud lenni. Szinte nem múlik el nap, hogy ne küldenének levelet és push-üzenetet. Állandóan akcióznak valamit, hívd meg egy barátodat, vegyél kriptovalutát bankkártyával, költsél kriptóalapú kártyával. Ezek egy részéért valamilyen szerény, 3-5 dolláros jutalom jár, vagy kisorsolnak valamit az ügyfelek között. Esetleg egy “meglepetés-csomag”, például – eléggé csúnyácska és sajnos forgalomképtelen – NFT-vel, amit jobbára csak te láthatsz.

Coinbase Card, te drága

Egy másik híres kriptotőzsde, a 2021 májusi piaci hájp középpontjában álló Coinbase kártyája is VISA, és az is a tőzsdei egyenleget használja fel a kártya fedezetéül. A listán szerepel Magyarország, csak arra vigyázzunk, hogy külön szabályok vonatkoznak az USA-ra, így az európai GYIK-et (FAQ-ot) kell tanulmányozzuk.

A kártya kezelésére a Binance-al ellentétben egy külön mobiltelefon-alkalmazás szolgál, itt kell aktiválni a kártyát, itt lehet nyomon követni a költéseket és intézni az azzal kapcsolatos ügyeket. (Androidra itt, Apple készülékekre itt található.) Azt írják, hogy az alkalmazásban könnyedén lehet váltani bitcoin, ether és más kriptók között, ezzel határozhatjuk meg azt is, miből vonják le, amikor kártyát használunk. Egyébként az összes, a Coinbase-en szereplő, tehát több mint száz érmét fel lehet használni a kártya fedezetéül, ami előny például a Binance-hoz képest.

Coinbase. (Unsplash.com)

Ez a kriptokártya 4,95 euróba kerül, és havi 200 euróig ingyenes a készpénzfelvétel, utána az összeg egy százalékát kérik el. A belföldi vásárlások ingyenesek, az EU-s (EGT-s) külföldön azonban 0,2, más területeken pedig már 3,0 százalékos díjat kérnek, ami már eléggé húzós. És még nincs vége, van egy “Crypto Liquidation Fee”, kriptodeviza-eladási vagy konverziós költség is a listán, ami 2,49 százalék. Hát ezzel nem szívesen mennék nyaralni, még EU-n belül sem.

Hogy megy a kriptokártya cashback?

A Coinbase kártyájánál egy százalék cashback jár a bitcoin-költésekre és négy százalék, ha a Stellar-t (XLM) használod fedezetnek. Ha rákeresünk angolul, több kritika és összehasonlítás is dicséri a Coinbase felhasználóbarát szolgáltatásait és alkalmazásait, de egyöntetűnek látszik a vélemény, hogy a 2,49 százalékos konverziós díjjal az egész túl drága lett.

Ez a cikk is érdekelhet: A Coinbase bemutatta az új Web3-as mobil dApp-ot

A Crypto.com egy kártyája

Azt állítja a Crypto.com kártyájának címoldala, hogy “csak erre az egyetlen kriptokártyára van szükséged”. Nézzük, mi van emögött. Először is egy olyan öt lépcsős kártyarendszer, ahol a lekötött CRO-tokenek mennyiségétől függ egy csomó minden. Minél több érmét kötsz le, annál olcsóbb díjakra és zsírosabb cashback-pénzekre számíthatsz. Ezen kívül árengedményekre néhány világcégnél, például Spotify, Netflix vagy Airbnb.

A Crypto.com többszintű kártyarendszere. Ha sok pénzt kötsz le, többet spórolhatsz.
A Crypto.com többszintű kártyarendszere. Ha sok pénzt kötsz le, többet spórolhatsz.

A kriptokártya elérhető ugyan Magyarországról, de a Crypto.com egyes szoltáltatásai, mint a derivatív és margin kereskedés és a hitelfelvétel, viszont nem. Ami a díjakat illeti, az első kártyaszinten, tehát lekötött CRO nélkül (midnight blue kártya) 200 euróig lehet ingyen pénzt felvenni. De 350 eurónyi CRO lekötésével ez már duplájára emelkedik. A maximum feletti kétszpénzfelvételért két százalékot kell fizetni.

A kártyalustaság ára

Ami kellemetlenebb, hogy egy százalékos “kártyafeltöltési díjat” kérnek a tranzakciók értékéből. A kártya elvesztése húzós, 50 euró, és a számla bezárásáért is kérnek ugyanennyit. Ha pedig nem használod a kártyád, egy év után havi öt eurós “inaktivitási díjat” vasalnak be rajtad. Így csak akkor érdemes kérni a kártyát, ha használod is.

Crypto.com kriptókártyák. (Crypto.com)
Crypto.com kriptokártyák. (Crypto.com)

A pénzvisszatérítési rendszer hasonló, mint a Binance-nál, de jóval magasabban, egy százalékkal indul a belépő szinten. De a Crypto.com saját CRO tokenjeit 180 napig le is kell kötni, hogy kihasználhassuk. Viszont legalább a lekötés után azonnal jár az engedmény. A Binance-nál ez csak egy hónapos BNB-tartás után használható ki – írja egy kritika. Így cashback terén inkább a Crypto.com-nak áll a zászló.

Kapcsolódó cikkünk: A Crypto.com csökkenti a jutalmakat, a közösség felháborodott

Lehet-e még névtelennek maradni?

A kriptokártyák hátrányai közé tartozik, hogy csökkenhet az anonimitásod, ha eddig egyáltalán meg tudtad őrizni. Vagyis elvileg össze tudják kötni a valós identitásodat a költéseiddel és a kriptovalutáiddal. Csakhogy ma már a központosított kriptovaluta-tőzsdék (CEX-ek) is ügyfélazonosítást írnak elő, így felettébb nehéz névtelenségben maradni.

Erről neked kell döntened, de a nagyvilág igencsak hadat üzent a pénzmosásnak és a névtelen pénzügyi műveleteknek. Az viszont a hagyományos bankkártyák és bankszámlák használata mellett is igaz, hogy nyoma marad, mire mennyit költesz. De kit érdekel, ha veszel a boltban kenyeret, sajtot, bort vagy óvszert?

Megoldás lehet névtelen, hozzád nehezen köthető számlákon tartani a vagyonod nagyobb részét. De egy ügyfélazonosításon átesett számlával fedezett kriptokártyával intézni a rendszeres költéseidet.

Ez a cikk is érdekelhet: Kis pénzzel a kriptobirodalomban – fortélyok és furfangok a kezdéshez