Tőzsdetokenek tündöklése – a szerencse a bátraknak kedvez?

Saját tőzsdetoken szinte minden nagyobb kriptovaluta-kereskedési platformon használható már, és a kereskedők, befektetők különböző előnyökhöz jutnak általuk. Megnéztük, mire használhatók, de ami még fontos vonzerő lehet, hogy az árfolyamuk hajlamos felülteljesíteni a piaci átlagot, az ethert is.

Az angolban “tőzsdealapú tokeneknek” (exchange-based tokens) nevezik azokat a kriptovalutákat, amelyek valamely kriptotőzsde, pénzváltó tevékenységéhez kapcsolódnak. De alighanem egyszerűbb tőzsdetokeneknek hívni ezeket. Nem kis tételről van szó, a piaci összértékük ugyanis szerdán 69,8 milliárd dollár volt, egyébként 3,7 százalékkal nőtt 24 óra alatt a Coingecko szerint. Az összes kriptovaluta nagy listáján az első ötben és tízben egy ilyen van, a Binance-féle BNB. Az első húszban viszont már három.

A felhasználási céljuk változatos, de van pár, majdnem mindenütt ismétlődő minta. A Coingecko szerint:

Ezek a tokenek általában mind a központosított (CEX), mind a decentralizált tőzsdékhez (DEX) kapcsolódnak. A CEX-ek esetében általában csökkentik a felhasználók számára a kereskedési díjakat, kedvezményes árakat élvezhetnek, ha bizonyos mennyiségű ilyen token birtokában vannak. További előnyöket is kapnak, mint az ingyenes kiutalás (pénzkivonás, withdrawal) és az ingyenes tokenjuttatások (airdrop).

Sorban jönnek a tőzsdetokenek

A nagy Binance múltja és jelene

Mivel is kezdhetnénk mással, mint a világ legnagyobb kriptotőzsdéje, a Binance BNB érméjével. Ez az elsők között, 2017-ben jött létre nyilvános eladással, ICO-val, és az általa beszedett tőke alapozta meg azután a Binance káprázatos felemelkedését.

A Binance BNB tokenjei kezdetben tíz cent körül forogtak, most ennek több mint kétezerhatszázszorosán (2600x), tehát ez igencsak nagy sikertörténet. De ez nem elsősorban a tőzsdetoken-jellegnek köszönhető. A BNB betűk nem (csak) a Binance-ra utalnak – hanem a folyamatos építkezésre, fejlesztésre (“Build and Build”).

Ethereum-rivális is, tőzsdetoken is

A BNB közvetlenül az Ethereum után következik a kapitalizáció szerinti sorrendben (ha a stabilérméket nem számítjuk), annak egyik legfontosabb riválisa. Ethereum- (EVM-) kompatibilis, okosszerződés-képes, és számos alkalmazást fejlesztettek már rá. Az Ethereum lánc erős korlátaival ellentétben olcsó és gyors.

Ám sok kritika érte, hogy nem decentralizált, a Binance-cégcsoportnak erősen ki van szolgáltatva. Ez azonban láthatóan nem minden felhasználót érdekel. A Binance USD (BUSD) is a legnépszerűbb stabilérmék közé tartozik.

A ritkább deflációs tokenek közé tartozik, mert a BNB mennyisége már nem nő, sőt a tokenekből befolyó díjak (gas fee) egy részét is folyamatosan bevonják (elégetik). Így csökkentik a piacon levő mennyiséget (ahogy egyébként tavaly nyár óra már az Ethereumnál is.)

Kapcsolódó cikkek:

Automatikus BNB tokenégetést vezet be a Binance

Hogy működik most a BNB automatikus égetési mechanizmusa?

Árengedmények és kamatozó kriptók

Ami a kereskedést illeti, a BNB nemcsak a tőzsdén (Binance Exchange), hanem a Binance DEX kereskedési rendszeren és a BNB Smart Chain (BSC) blokkláncon is felhasználható a tranzakciós díjak kiegyenlítésére. Az átlagügyfél maximum 25 százalékot takaríthat meg vele a Spot és Margin kereskedési díjakon és tíz százalékot a határidős kereskedési díjakon. A VIP ügyfelek még plusz engedményeket kapnak.

70%-os dícsökkentés a Binancen

A BNB token lehet a Binance Visa bankkártyájának fedezete és a Binance Pay fizetési rendszerben is használható. Említik, hogy az Ajánlói Programjukban (Referral Program) is plusz kedvezményt adnak. Kihitelezhető a Binance Launchpool rendszeren keresztül és “exkluzív tokeneladásokhoz” való hozzáférést ígérnek vele a Binance Launchpad-on. Kriptohiteleket lehet kapni a Binance Loan segítségével, leköthető kamatra, különböző DeFi-konstrukciókban – sorolják a felhasználási lehetőségeket.

Kapcsolódó cikkek:

Nyílt forráskódúvá válik a Binance által fejlesztett BNB Beacon Chain

BNB chain néven rebrandeli magát a Binance Smart Chain

Az FTX tőzsdetoken tucatnyi előnye

Mostanában sok szó esik az FTX tőzsdéről, a hozzá kapcsolódó cégekről (Alameda) és a vezérről, Sam Bankman-Friedről. Ők különböző, május-júniusban csődbe ment kriptovaluta-vállalkozásoknak tettek ajánlatot kimentésük érdekében. Mások szerint viszont szemérmetlenül olcsón történő felvásárlásukra törekszenek.

Az FTX-csoport FTT tőzsdetokenjeit érezhetően erősen nyomatják, rengeteg felhasználási területet és előnyt igyekeztek teremteni az érméiket tartó, lekötő tulajdonosoknak. (Vélhetően a BNB babérjaira vágynak.)

Mintha SBF (Sam Bankman-Fried, az FTX főnöke) és CZ (Changpeng Zhao, Binance) egy Godzilla kontra King Kong harcot folytatnának a kriptovilág feletti totális ellenőrzésért. (The DeFi Edge)

A lekötött (stake-elt) tokenek mennyiségétől függő, sávosan növekvő árengedményt adnak a kereskedelmi díjakból. A mások beszervezéséért járó jutalék (referral rate) is szépen nő, ha sok FTT-je van valakinek.

Szavazások és IEO-k

A stakerek bónuszszavazatokat kapnak a cég szavazásainál a standard szavazatszámon felül (utóbbi egyébként a kereskedési volumen alapján jár). Nagyobb ingyenes érmejuttatásokat (airdrop) osztanak nekik. A stakerek naponta több ingyenes ERC20- és ETH-tőkekivonást hajthatnak végre. Végül kedveznek nekik az FTX által rendezett IEO-knál is. (Tőzsdei szervezésű érmekibocsátások, initial exchange offerings.)

Korlátozás, hogy mindehhez legalább alapszintű ügyfélazonosításra van szükség (KYC 1), de van, amihez haladóra (KYC 2), és a lekötött érmék feloldásánál (unstake) két hetet kell várni.

Karban tartják az FTT-árfolyamot

Hab a tortán, hogy a cég vissza is vásárolja és kivonja a forgalomból (burn, “elégeti”) a kibocsátott tokenek egy részét annak a bevételnek harmadából, amit a kereskedési jutalékokból kap. Ennek nyilván árfolyam-karbantartó hatása van, nem csoda, hogy az érme egész jól tartotta magát az utóbbi egy évben. Alig pár százalékot esett, miközben a sztár, az ether 30-at.

Az FTT visszavásárlása, bevonása (elégetése). (FTX.com)
Az FTT visszavásárlása, bevonása (elégetése). (FTX.com)

Kapcsolódó cikkeink:

Az FTX felvásárolja a BlockFi kriptoplatformot

Az FTX tárgyalásokat folytat a dél-koreai Bithumb felvásárlásáról

Az FTX kriptotőzsde bejelentette terjeszkedését Európában

FTX Exchange, a mindentudó derivatív tőzsde

A Bitfinex esete a disznóval és az oroszlánnal

A Leo (LEO) tőzsdetokenek alapdokumentuma (white paper) aranyos mesét tartalmaz. A Bitfinex cég mottója, az Unus Sed Leo, egy latin idézet Aesopus meséjéből.

Ebben egy anyakoca azzal kérkedik, hogy milyen sok gyermeke van, majd megkérdezi az oroszlánt, hogy neki hány van. Az oroszlánanya azt válaszolja: “(Nekem csak) egy, de az oroszlán!” (“Unus sed leo”.)

A mese gyakorlati megvalósítása nem halad rosszul, a LEO tokenek az egy évvel ezelőtti 2,8 dollárról mára 5,1 dollárra erősödtek, a nehéz piaci körülmények ellenére is. Ez a cég is rendszeresen bevonja az érmék egy részét, csökkentve a kínálatot.

A BNB, az FTT, a LEO tőzsdetokenek és az ETH. (Tradingview.com)
A BNB, az FTT, a LEO tőzsdetokenek és az ETH. (Tradingview.com)

Milyen előnyökkel jár az oroszlán-token tartása?

  • Itt is megtaláljuk a sávosan emelkedő engedményt a kereskedési díjból.
  • A hitelfelvételi (funding) költségekből is adnak diszkontot, de ehhez sok pénz kell, legalább tízezer tether (USDT) értékű LEO.
  • Többet kapnak azok, akik beszerveztek új ügyfelet, azaz az “affiliate program”-ban részt vettek.

Kapcsolódó cikkek:

Elindult a LEO token kereskedés a Bitfinexen az 1 milliárd dolláros privát tőkebevonás után

A Bitfinex elkezdte visszavásárolni a LEO tokeneket

Sok webshopban már kriptóval is fizethetsz a Bitfinex Pay-nek köszönhetően

Meglett a hat évvel ezelőtt Bitfinex tőzsdéről ellopott 94 000 bitcoin

A Cronos tőzsdetoken és a bátorság

A sportszponzori tevékenységéről, reklámjairól is ismert Crypto.com tőzsdének is van jelmondata: Fortune favours the brave (A szerencse a bátraknak kedvez). Szerencsére a Cronos (CRO) token az utóbbi egy évet szerény pluszban zárta, a cikk írásáig 12,1 dollárcentről 12,3 dollárcentre ment fel. Ugyanakkor volt ennél sokkal feljebb is, mielőtt a cég csökkentette volna a stake-eléssel elérhető hozamokat.

Összefoglaló tábla: Tőzsdetokenek árfolyamai és hozamai. Coinmarketcap.com
Összefoglaló tábla: Tőzsdetokenek árfolyamai és hozamai. Coinmarketcap.com

Hogy mire jó a CRO tőzsdetoken? Erről egy hatalmas infografikát készített a cég, felsorolni is nehéz lenne mindent, így csak a fontosabbak:

  • A Crypto.com saját fizetési rendszerében használható, vagy VISA kártya mögé lehet tenni, és a kereskedők által fizetett jutalékból visszakap a vásárló (cashback).
  • A tőzsde kereskedési díjait lehet vele fizetni, amik így alacsonyabbak lesznek.
  • A CRO stake-elésével hozamhoz lehet jutni. (Sokféle adatot találtunk, különböző esetekben évi 4-14 százalék között.)
  • DeFi-alkalmazásokban lekötött megtakarításokra többet fizetnek, ha CRO-lekötéssel is rendelkezünk.
  • A The Syndicate tőkebevonási, érmekibocsátási rendszeren kínált érméknél árengedményt lehet kapni.
  • Alacsonyabb kamatra lehet hitelt kapni.

Ez a cég is nagyobb jövőt szán kriptójának, minthogy egyszerű hasznossági érme (utility token) legyen. Crypto.org Chain néven saját blokkláncot is épít, amelyet persze a jövő “következő generációs” blokkláncának nevez, és okosszerződések futtatására tervezték. (Persze a legtöbb blokklánc fejlesztői hasonló reklámszlogeneket használnak.) Irány a DeFi, a GameFi, meg a Web3 meghódítása – legalábbis a vágyaikban.

Kapcsolódó cikkeink:

A Crypto.com csökkenti a jutalmakat, a közösség felháborodott

A Crypto.com szponzorálja majd az idei FIFA világbajnokságot

Az Egyesült Királyság lecsapott a Crypto.com reklámjaira, Matt Damon is kapott hideget-meleget

Ébredezik a Crypto.com Cronos blokklánca

Az OKX OKB-tokenje

Más tőzsdékhez hasonlóan az OKX tőzsde (volt OKEx) OKB tokenjeinek tartása esetén 0,8 ezrelékről sávosan 0,6 ezrelékig csökkenhet a tőzsdei forgalomarányos díj (“brókerjutalék”), attól függően, mennyi érmét tartunk. Másrészt kamatot is fizetnek az OKB-re, de jelenleg csak évi egy százalékot. A harmadik felhasználási terület a “jumpstart” (kb. repülőrajt) nevet kapta, itt induló, “magas minőségú” projektekben lehet részesedést szerezni az OKB érméken keresztül.

Az OKX tőzsde befektetési oldala meglepő hozamokkal.
Az OKX tőzsde befektetési oldala meglepő hozamokkal.

Nem tartozik szorosan a tárgyhoz, de ahol az OKB-tokeneket is le lehet kötni, ott igencsak meglepő hozamokat találtunk más kriptókra. Azt mondanánk, hogy felelőtlenül magas hozamígéreteket. Bár tulajdonképpen nem áltatnak semmivel, a kockázatokról szóló részben lényegében elhárítják az összes felelősséget:

Az OKX harmadik fél DeFi protokolljait használja, és csak kapcsolódó szolgáltatásokat nyújt, mint például a projektek megjelenítése és a bevételek elosztása. Nem vállal felelősséget a potenciális kockázatok, például az okosszerződések sebezhetősége, hackertámadások vagy a harmadik fél DeFi platformjainak vagy projektjeinek megszüntetése, csődje… által okozott vagyoni veszteségekért.

De az is lehet, hogy elavult az oldal, mivel még a csődeljárás alatt levő Celsius Network is szerepel, óriási hozammal.

Ez is érdekelhet:

Tőzsdetokennel jön az OKEx, 10 millió OKT került generálásra

NFT-piacteret indít az OKEx is

Újabb partnerség a láthatáron: az OKX lett a Manchester City szponzora

Az OKX a Coinbase babérjaira tör – 500 milliárd dollárt vert vetélytársára

Gate.io GT: több, mint tőzsdetoken?

A Gate.io tőzsde is megirigyelte mások sikereit, és Gatechain néven saját blokkláncot fejleszt, középpontjában a Gate (GT) tőzsdetokennel. A magát a kriptovilág kapujaként aposztrofáló tőzsde így ír termékéről:

A GT a Gatechain mainnet natív tokenje 2020. március 2. óta. Azóta a GT a Gate.io-val együtt fejlődik. A korai szakaszban a GT-t a Gate.io Point vásárlói között osztották szét ingyenes ajándékként, kezdeti egymilliárd darabos készlettel. Ezt követően 0,7 milliárdot égettek el, a jelenleg maximálisan forgalomban levő mennyiség tehát 0,3 milliárd. A visszavásárlási és bevonási tervek megvalósításával a GT “abszolút deflációba került”.

A GT felhasználható a VIP szintek emeléséhez, a kereskedési díjterhelés csökkentéséhez, egyes exkluzív tevékenységekben való részvételnél “és még sok másban” – írják.

Kapcsolódó cikk: Megújult a 9-dik születésnapját ünneplő Gate.io kriptotőzsde

Huobi: Tőzsdetoken vagy részvény?

A Huobi tokenjének leírása, a többi közül talán egyedüliként azt sugallja, hogy a Huobi (HT) részvényként fog viselkedni. Ezt írják ugyanis:

 Decentralizált digitális eszköz, amelynek értéke szorosan korrelál a Huobi platformjának népszerűségével. Ezért a HT-tulajdonosok látni fogják, hogy érméik értéke annál inkább növekszik, minél inkább növeli a Huobi a kereskedési volumenét és a piaci részesedését.

Hogy így lesz-e, meglátjuk. De ha forgalomarányosan égetik tovább a tokenek egy részét (és a kereslet megmarad), akkor ez még igaznak is bizonyulhat. A kezdeti, 2018-as 500 millió tokenből a Coingecko szerint (már csak?) 154 millió van forgalomban.

A Huobi minden hónapban a bevételeinek 20 százalékát a HT visszavásárlására és megsemmisítésére fordítja.

Az érmék tartásával akár 65 százalékos engedményt is el lehet érni a kereskedési díjakból, ezen kívül a többi tőzsdetokenhez hasonló előnyöket ígérnek. Leköthető kamatra, részt lehet venni vele új tokenek kibocsátásánál stb. A HT egyébként az Ethereum-láncon működik (ERC-20 token).

A HT, OKB, CRO és GT tőzsdetokenek és az ETH. (Tradingview.com)
A HT, OKB, CRO és GT tőzsdetokenek és az ETH. (Tradingview.com)

Amint a fenti összefoglaló táblából és a grafikonon is látszik, a HT token volt az egyetlen, amelynek árváltozása a július 24-ig eltelt egy évben alulmúlta a bitcoinét és az etherét egyaránt.

Kapcsolódó cikkek:

A Huobi most már saját rendszerén kínál bankkártyás fizetési lehetőséget

A Huobi felvásárolná Dél-Korea és Japán legnagyobb tőzsdéit

Furcsa dolgok történnek a Huobi kriptotőzsde körül

Röviden a DEX-ekről

A CEX-ek, azaz centralizált tőzsdék mellett még több olyan token van, amelyek DEX-ek, tehát decentralizált tőzsdék, kereskedési platformok, váltók éméi. Például Uniswap (UNI), SushiSwap (SUSHI), Curve (CRV), GDX, DYDX, HEGIC, Synthetic (SRM), Balancer (BAL), Bancor (BNT), PancakeSwap (CAKE), SpookySwap (BOO) stb. Ebben az üzletágban jellemzően nem lehet a kereskedési díjakból árengedményt kapni, de lehet részesedni az egyes protokollok hozamából, nyereségéből az érmék lekötése által (staking). (Hasonlóan a részvények osztalékához.) Szavazni lehet a vállalkozások működéséről, részt lehet venni döntéshozatalban.

Defi-alkalmazásoknál, likviditás-biztosítás, pénzelhelyezés esetén is nőhet a hozamunk az érmék segítségével. Van, hogy meg is vesztegethetnek minket (bribe) a szavazatunkért (lásd veCRV vagy “voting escrow” modell, illetve “Curve Wars”).

Lásd még: Mi az a DeFi, és mennyit lehet vele keresni?

És akiknek még nincs tőzsdetokenjük

A nagyobb tőzsdék túlnyomó többsége tehát rendelkezik már tőzsdetokenekkel, az a ritkább, ahol nincs (például Kraken, Coinbase, Poloniex). Úgy tűnik, a Gemini tőzsde sem csinált ilyet, de a Gemini Dollar (GUSD) nevű stabilérméje hasonló funkciókat is betölt, és nagyon büszkék rá.

Kapcsolódó cikk: Kijött a BitMEX tőzsdetokene, 1,5 milliós airdroppal indult