Összeomlott a Solana hálózata és ment vele az árfolyam is

Az elmúlt napokban többször írtunk arról, hogy az “Ethereum-gyilkosnak” is becézett Solana blokklánca milyen ütemben növeli piaci kapitalizációját. Alig pár nap alatt vált a Solana natív tokenje, a SOL a hatodik legértékesebb kriptovalutává a CMC-on. Viszont úgy tűnik, hogy a blokklánc az állításokkal ellentétben nem volt képes bírni a rázúduló nyomást és tranzakciómennyiséget. A kriptovilágban továbbra is igaz tehát a tény, hogy pillanatok alatt elmúlhat a dicsőség. A Solana múlt héten még 214 dolláros csúcson járt, azóta viszont a technikai problémák miatt 25%-nál is többet esett vissza a SOL árfolyama.

A Solana összeomlásának háttere

Először a Solana mögött álló cég arról beszélt, hogy csak időszakos hálózati gondokról van szó, rövidesen azonban kiderült, hogy egyszerűen a blokklánc képtelen volt megbirkózni a másodpercenként akár 400 ezer tranzakcióval. A túlterhelés első eredményeként a hálózat forkolni kezdett ami miatt a csomópontok is offline állapotra váltottak. A közösség (pontosabban a csomópontok relatíve szűk rétege) ekkor döntött úgy, hogy újraindítják a hálózatot, ami nagyjából a node-ok újraindítását jelenti. A Solana bejelentése szerint a művelet teljes sikerrel zárult. A történet alapvetően ennyi lenne, csak hát felmerülnek kérdések. Bár a múltban már láttunk hasonlókat, amikor egy-egy blokklánc túlterhelődött hasonló módon, sokak szerint ez egy blokklánc életpályájának első szakaszában teljesen normális. És hát a Solana most tapasztalta meg a tranzakciószámok döbbenetes megugrását.

Tweet Solana

Csak ugye a blokkláncot mindig úgy reklámozták, hogy sokkal gyorsabbak az Ethereumnál és még a Visánál is. Papír szerint a Solana 65 ezer tranzakciót tud másodpercenként, ami 2000-szer gyorsabb sebesség, mint az Etherumnál és negyvenszer jobb a Visánál. Viszont arra senki nem számított, hogy a hatalmas mennyiségű új felhasználónak köszönhetően akár 400 000 tranzakció is lehet majd másodpercenként. A forgalmat sokban a Degenerate Apes nevű NFT sorozat generálta, amely a blokkláncon fut és hihetetlen sikeres eladásokat tudhat magának mostanában. De a nagy sebesség ígérete még visszaüthet később is, mert a Solana ezt a sebességet egy nem hagyományos struktúrával éri el. A hálózaton van egy vezető node, aki meghatározza az időbélyegzőt, amit minden node elfogad. Így a node-ok között nem kell időpontokat egyeztetni, amivel normál esetben rengeteg idő elmegy. Mennyire nevezetjük tehát teljesen decentralizáltnak a Solanát, amikor egy ilyen hiba esetén centrális függőséget láthattunk?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük