Otthon sem vagy biztonságban? Házhoz mennek a kriptotolvajok

A kriptodevizák világára sokszor szoktunk “vadnyugati” jelzővel hivatkozni. Az átlag felhasználók számára nehezen érthető technológia és a központi autoritás hiánya az online csalások célkeresztjébe helyezte a kriptó befektetőket. Újabban azonban nem csak az online térben, hanem a befektetők lakásánál is próbálkoznak a bűnözők, és olyan gyakran sikerrel járnak, hogy már a rendőrségnek is meg kellett szólalnia az esettel kapcsolatban.

A kriptodevizákkal kapcsolatos bűncselekmények egy érdekes változata jelent meg Kanadában. A rendőrség a következő közleménnyel hívta fel a figyelmet a jelenségre: “Úgy tűnik, hogy valakik célzottan kriptodeviza befektetőket környékeznek meg, hogy ellopják a kriptoeszközeiket.” A közlemény szerint a támadók magukat futárnak, vagy valamilyen hivatalos személynek kiadva bejutottak olyan emberek házába, akikről tudták, hogy befektettek kriptóba, majd fenyegetéssel és kényszerítéssel hozzáférést szereztek a befektetők tárcáihoz, és átutalták az ott található érméket a saját tárcáikra.

A rendőrség azt is közölte, hogy a támadók tisztában voltak vele, hogy az általuk megcélzott személyek nagy mennyiségű kriptobefektetéssel rendelkeztek, és valahonnan ismertek olyan személyes adatokat is, mint a befektetők lakcíme vagy telefonszáma. A rendőrség a következő ajánlásokat tette azoknak a kriptobefektetőknek, akik ilyen helyzetbe kerülhetnek:

„Ha váratlanul megjelenik egy kézbesítő, vagy valaki, aki magát hivatalos személynek adja ki, akkor egyszerűen ne engedje be. Tartsa értékeit és pénzügyeivel kapcsolatos adatait biztonságos helyen, például egy bank széfjében. Csak olyanokkal beszéljen pénzügyi kérdésekben, akikben megbízik – ne osszon meg a befektetéseivel kapcsolatban információkat az interneten vagy a közösségi médiában, ahol mások esetleg megfigyelhetik.”

A rendőrség közleményében nem adtak tájékoztatást arról, hogy eddig mennyi kriptodevizát loptak el eddig ezzel a módszerrel, és hány ismert áldozatról tud a rendőrség, de az elhangzott, hogy ez a szám meglehetősen magas.