Óvadék fejében szabadlábra helyezték Binance CZ-t

A Binance kriptovaluta tőzsde alapítóját és korábbi vezérigazgatóját, Changpeng Zhao-t (CZ) 175 millió dolláros óvadék ellenében szabadlábra helyezték. Az ítélethirdetést 2024. február 23-ára tűzték ki.

CZ kedden bűnösnek vallotta magát az amerikai pénzmosás elleni követelmények megsértésében. A vádak szerint a Binance az amerikai ügyfeleinek azt tanácsolta, hogy kerüljék meg az amerikai szabályozást, és segített elrejteni tevékenységüket a hatóságok elől.

Kapcsolódó: Lemondott CZ, mi lesz a Binance sorsa?

A férfi a bírósági beadvány szerint 15 millió dollárt helyezett letétbe, és vállalta, hogy elveszíti az összeget, amennyiben megszegi a szabadlábra helyezés feltételeit (amelyek a szokásos rendelkezések egy óvadék ellenében történő szabadlábra helyezésnél).

A végzés lehetővé teszi Zhao számára, hogy elhagyja az Egyesült Államokat, 14 nappal az ítélethirdetés előtt azonban vissza kell térnie. Mindez ugyanakkor nem volt a szövetségi ügyészek ínyére, amiért fellebbezést nyújtanak be. Annak érdekében, hogy ügyvédjei tisztázzák a feltételeket az igazságügyi minisztériummal, CZ beleegyezett, hogy november 27-ig Seattle városában marad.

Egy másik beadvány szerint az igazságügyi minisztérium és Zhao 50 millió dolláros pénzbüntetésben állapodott meg, de börtönbüntetésről eddig nem esett szó. A Binance 4,3 milliárd dolláros bírságot fizet, a pénzmosással és a szankciók megsértésével kapcsolatos vádak miatt.

“A Binance részben az általa elkövetett bűncselekmények miatt vált a világ legnagyobb kriptopénz tőzsdéjévé – most az Egyesült Államok történetének egyik legnagyobb vállalati büntetését fizeti” – mondta Merrick Garland főállamügyész.