Padlót törölhetne a Budapesti Értéktőzsde idei teljesítményével a Bitcoin

A mainstream média fináncoldalai az elmúlt egy-két napban kórusban sikoltják az éterbe, hogy újabb csúcson a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe. A BUX index január másodikán 39734 ponton zárt ma meg már új rekordon, 42225 ponton fejezte a napot. Ez durván 6%-os erősödést jelent január óta.

Van ugyan pár ‘unikornis’ a Budapesti Értéktőzsde repertoárjában, mely kifejezetten felülteljesített, de ha csak az úgynevezett blue chipeket vesszük (OTP, MOL, MTelekom, Richter) akkor azok a nyomába se érnek a Bitcoin összteljesítményének. A pár magyar ‘csodabogár’ részvényt a BÉT-en pedig inkább hívjuk finoman csak piaci ‘anomáliáknak’ és nem jelenthető ki sziklaszilárdan, hogy a következő években egyáltalán jelen lesznek a magyar részvénypiacokon.

A fairség érdekében inkább forintban számoltuk a bitcoin árfolyamát az inkább elterjedt dollár helyett és nem szabad azt sem elfelejtenünk, hogy január óta a magyar forint 7 forinttal gyengült a dollárral szemben. Ezek alapján a Bitcoin ‘csak’ 30%-os pluszban jár január óta. Indultunk az 1.07 M forintról január 1-én és most tartunk 1.44 M forintnál.

Nyomába se ér a BÉT a bitcoin és az alternatív digitális eszközök teljesítményének

A régióhoz képest viszont meg kell hagyni, a BÉT kifejezetten jól teljesít, sőt, az amerikai Dow Jones 12%-os idei szárnyalásához képest is egészségesen növekedett. De ez már korántsem állja meg a helyét a Bitcoinnal szemben, ahol napi szinten emelkednek vagy zuhannak az árfolyamok napi 5-10%-ot is, ha éppen olyan kedvük van a bálnáknak, intézményi befektetőknek, szabályozóknak és a kriptogazdasági szereplőknek.

Sőt, ahogy egyre fokozódik a belépési kényszer a kriptopénz piacokra az intézményi befektetők részéről, úgy kezd el 2017 óta nem látott szintekre emelkedni a vásárlói aktivitás még tovább hajtva az árakat felfelé. És a nagybefektetői nyomás elsőként a szabályozott bitcoin piacokon, mint például a határidősökön csapódik le, amire egy jó példa a Chicago Mercantile Exchange bitcoin határidős piacán mért friss rekordvolumenek.

Folytatódhat a bitcoin rali?

Megoszlanak a vélemények a fenntarthatóságról.

Egyrészt a bikás elemzők a rekordhosszúra nyúlt 2018-as medvepiac végét sejtik amit egyfelől a fent említett határidős piaci aktivitással és a 200 napos sima mozgóátlag (SMA) áttörésével magyarázzák.

Mást mond a Bloomberg egyik patinás elemzője, aki szerint például a bitcoinra és alt társaira 65%-os korrekció vár még az évben.

Már egyetlen megosztás is sokat segít abban, hogy egy napon mindenki kriptókban gondolkodjon. Kérjük oszd a cikkeinket!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.