Paks összes eddigi áramtermeléséből 9 évig lehetne Bitcoint bányászni

  • 17
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A héten a Paksi atomerőmű fontos mérföldkőhöz érkezett: a villamosenergia-termelése elérte az 500 terrawattórát, azaz az 500 milliárd kilowattórát 1982-es indulása óta. Paks összességében a bruttó hazai áramtermelés közel felét biztosítja.

Ennyi áram egy hétig elég lenne a világnak

Az eddig Paks által termelt 500 terrawattóra egy hétig képes lenne biztosítani a Föld teljes villamosenergia-fogyasztását, míg Magyarországét akár 12 évig is tudná fedezni. Ez a mennyiség egy átlagos háztartásnak 230 millió évre elengedő villamosenergiát tudna biztosítani. Ha pedig elektromos autók használnák fel az 500 terrawattórányi áramot, akkor 260 millió kilométert lehetne megtenni velük. Bitcoin bányászatra pedig kevesebb mint 9 évig futná belőle.

A Bitcoin bányászat éves szinten akár több energiát fogyaszthat, mint Magyarország

Ha meg szeretnénk nézni, hogy mekkora lehet a Bitcoin bányászat globális, éves energiafogyasztása, nehéz feladattal állunk szemben: nem tudni ugyanis, hogy mennyi (vagy épp melyik) bányász-számítógép aktív a hálózaton, emiatt csak nagyvonalú becslések lehetségesek. Az összes hálózati teljesítményből és a bányászatért cserébe adott jutalmakból kiindulva feltehetően körülbelül 40 és 62,3 terrawattóra közé tehető a Bitcoin bányászat éves fogyasztása. Ezen belül is a legtöbb forrás (például ez és ez) körülbelül 56-57 terrawattórára teszi ezt az értéket. Összehasonlításképp, Magyarország éves energiafogyasztása 45,94 terrawattóra a legfrissebb, 2018-as adatok alapján.

Egy tranzakció validálása egy átlagos magyar háztartás negyedéves áramfogyasztása

Egy tranzakció energiafogyasztását 517 kilowattórára becsülik. Ha azt vesszük, hogy egy átlagos háztartás fogyasztása kb. 2200 kilowattóra egy évben, akkor ez azt jelenti, hogy egy tranzakció jóváhagyása kiteheti egy háztartás akár negyedéves áramfogyasztását.

Lehetne-e zöldíteni?

Egy-egy tranzakció validálásának óriási a karbonlábnyoma: valahova 233 és 364 kg CO2 közé tehető. Az alsó határa a becslésnek egyenértékű több mint 613 ezer VISA tranzakció karbonlábnyomával (0,4 g CO2 / tranzakció).

Egy elemzés szerint a fő probléma bányászat esetében a megújuló energia egyenetlen rendelkezésre állása. Míg például Kína Szecsuán tartományában (ahol a bányászat jelentős része folyik) ugyan elméletben lehetséges lenne vízenergiával helyettesíteni az áramot, a probléma az, hogy a vízenergia a téli száraz hónapok során nem áll rendelkezésre elegendő mennyiségben.

A tanulmány arra is kitér, hogy ha a Bitcoin bányászatának mechanizmusát megváltoztatnák a “proof-of-work”-ről a “proof-of-stake”-re (amit néhány kriptovaluta már használ, az Ethereum pedig épp a bevezetésén dolgozik), a Bitcoin energiafelhasználása 99,99%-al csökkenhetne, és így a drága, specializált hardverekre sem lenne szükség.

Árnyék-gyülekezőhely Facebook csoport alternatív pénzügyekben gondolkodóknak.😉

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.