Íme a javaslat Paraguay bitcoin-törvényére, nem ezt vártuk

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Paraguay a bitcoin-törvénnyel állítólag a kriptók tulajdonjogát és regisztrációját, valamint a kriptobányászati műveleteket kívánja szabályozni.

Paraguay órákra lehet attól, hogy egy lényeges lépést tegyen a kriptopénzek szabályozása felé, mivel holnap várhatóan új törvényjavaslatot nyújt be a törvényhozásban.

A Decrypt hozzáférhetett a törvénytervezet kiszivárgott példányához, amelyet Carlos Rejala képviselő és Fernando Silva Facetti szenátor dolgozott ki.

A törvényjavaslat előírná a kriptovaluták regisztrációját Paraguay Állami Adóügyi Titkárságánál. Szabályozná továbbá a kriptopénz bányászatot és a tőzsdéket, valamint a peer-to-peer piactereken keresztüli kereskedést, és arra kötelezné a szereplőket, hogy regisztrálják magukat.

A törvényjavaslathoz vezető út kanyargós volt. Az egész bitcoin-törvény ötlete akkor kezdődött, amikor Rejala El Salvador bitcoinpárti elnökét, Nayib Bukelet utánozva, lézerszemet villantott a közösségi médiában. A képviselő Bukele nagy támogatója, aki El Salvadorban, a világon elsőként egy olyan innovatív törvényt dolgozott ki, amellyel a bitcoin az ország hivatalos fizetőeszközévé válhatott. Rejala azt állította a Twitteren, hogy a paraguayi bitcoin-törvényen dolgozik gőzerővel. A törvénytervezet most kiszivárgott, amit Juan Pessolani techrajongó eléggé lehúzott.

“A törvénytervezet 90%-a két korábbi, sikertelen törvénytervezet szó szerinti átirata volt, az egyik az argentin, a másik a kolumbiai kongresszustól” – mondta Pessolani. “Ezen kívül egy venezuelai blogból és egy nem túl népszerű vírusirtó szoftveres oldalról származó részleteket is tartalmazott. Ezek voltak az utolsó helyek, ahová egy tájékozott ember fordulna egy ilyen fontos témájú projektért”.

Nem igazán erre számított a kriptotér

A Rejala kriptotörvényének alapjául szolgáló kolumbiai szöveget évekkel ezelőtt elvetették. Mauro Toro kolumbiai kongresszusi képviselő elmondta, hogy egy bizottság dolgozik egy új törvénytervezeten különböző állami és magánszervezetek együttműködésével.

Juan Benitez, a nyílt forráskódú szoftverek és kriptopénzek aktivistája a paraguayi törvénytervezetet, amely a kriptóra kivetett javasolt adókat és egy helyreállítási alapot tartalmazott, “az egyik legsajnálatosabb dokumentumnak nevezte, amelyet az elmúlt 10 évben technológiai kérdésekben kidolgozottnak láttam”.

Benitez megerősítette, hogy Carlos Rejala meghívta őt a jogi szöveg elemzésére, és hogy ez ugyanaz a szöveg, amelyet Juan Pessolani szivárogtatott ki. Elmondta azonban, hogy a résztvevők megegyeztek abban, hogy egy új, nyitottabb és részvételen alapuló javaslaton dolgoznak.

Ez azután történt, hogy Facetti szenátor, aki saját javaslatán dolgozott, belépett a képbe. Facetti javaslata ugyanazokat az alapvető célokat tűzte ki, mint Rejala javaslata: a kriptopénz-ökoszisztéma szabályozása, hogy jogi keretet biztosítson a bányászat, a tőzsdézés, a tranzakciók és az adók számára. Ezt a javaslatot az ország Fintech Kamarája támogatta.

Rejalával ellentétben, akinek pártja csak két mandátummal rendelkezik a kongresszusban, Silva Facetti az ország egyik fő ellenzéki pártjának, a Hiteles Radikális Liberális Pártnak a vezetője. A bitcoin-törvény elfogadásának esélyei hirtelen javultak. Ennek eredményeképpen a két kongresszusi képviselő bejelentette, hogy közös törvénytervezeten fognak dolgozni, hogy projektjüknek némi esélyt adjanak az elfogadásra. Ez az új kezdeményezés sem mentes azonban a kritikáktól.

Egyrészt a megbeszélések rendkívül titkosak voltak, és a folyamatba nem vonták be a kulcsfontosságú érdekelt szervezeteket. Ráadásul a Rejala eredeti tervezeténél a mostani még bonyolultabb, a bürokráciának szabad utat hagyó tákolmány.

Pessolani attól tart, hogy a törvényjavaslat kontraproduktív lehet, ha a jelenlegi állapotában fogadják el: “A paraguayi bitcoin-törvénytervezet nem ösztönzi az innovációt, nem hoz létre ösztönzőket és nem teremt gazdasági fejlődési lehetőségeket a társadalom számára” – mondta. “Éppen ellenkezőleg, egyesek számára akadályokat és hátrányokat, mások számára pedig előnyöket teremt”.

Benitez eközben úgy látja, hogy a törvénytervezet céljai jók, még ha a konkrétumok hibásak is. Véleménye szerint a paraguayi kripto-ökoszisztémában tevékenykedő vállalatoknak komoly problémáik vannak a nemzeti bankrendszerrel. A szabályozás talán megoldhatná ezt. Talán.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.