Paraguay kriptoszabályozásról tárgyal, a bitcoin törvényes fizetőeszköz is lehet

A benyújtott törvényjavaslat, amelyet most tárgyalnak a szenátusban, várhatóan a kriptovaluták megadóztatására és szabályozására is kiterjed, de a Rio Times című újság értesülései szerint a bitcoin törvényes fizetőeszközként való elismerésének lehetőségére is.

Az újságban az áll:

“A törvényjavaslat célja a virtuális eszközök előállításából és forgalmazásából eredő tevékenységek jogi, pénzügyi és adózási biztonságának megteremtése.”

A törvényjavaslat szabályozná a kriptopénz bányászatot és kereskedést a peer-to-peer tőzsdéken is, amelyeken a résztvevőknek “kötelezett szervezetként” kell majd regisztrálniuk magukat – jelentette ki Carlitos Rejala parlamenti képviselő a Reutersnek küldött üzenetében.

Ugyanaz a képviselő, akit a kriptovaluta bevezetésének heves támogatójaként tartanak számon az országban, júniusban a Twitteren keresztül már írt a kriptovaluta törvényjavaslatról.

Paraguayban, csakúgy mint Dél-Amerika összes főbb államában, folyamatosan növekszik a kriptopénzek elfogadottsága.

Tavaly júniusban a Grupo Cinco, az ország legnagyobb szórakoztatóipari holdingja bejelentette, hogy július 24-től a vállalatai elfogadják a főbb kriptovalutákat, például a bitcoint és az ethert.

A törvény a bányászatot is szabályozná

Az új ipari reform hatással lenne a bányászatra is, amely az országban egyre népszerűbb, és amely Paraguay jelentős vízenergia-készleteit “zöld” energiaforrásként hasznosíthatná.

Az első pletykák szerint a törvényjavaslat a bányászatot Paraguay új ipari ágazataként kezelné.

Egyes megfigyelők szerint ez jelentős hatással lehet az ország gazdaságára, mivel sok külföldi befektetőt vonzhat, különösen azután, hogy Kína tilalmat rendelt el a kriptovaluta bányászatra.

A bányászok adatközpontjait az Itaipú és Yaciretá nagy vízerőműveit körülvevő területekre helyeznék át.

A Future Fintech, egy kínai vállalat, amelyet november elején hívtak meg Paraguayba, közölte, hogy egy bitcoin bányászati létesítményt tervez létrehozni az országban.

A vállalat vezérigazgatója, Shanchun Huang elmondta:

“Tervezzük, hogy alaposan kiértékeljük ezt a fejlesztési lehetőséget Paraguayban. Helyi tanácsadónkkal együttműködve megvizsgáljuk Paraguay energiaforrásait, valamint a bányászfarm kialakításának helyszíneit és a kedvezményes politikai elbánást, amelyet tőkebefektetésünkért kaphatunk.”