PayPal társalapítója: A bitcoin mindig is a világ legbecsületesebb piaca volt

Casey Carillo, a Bitcoin Magazine munkatársa nemrég úgy fogalmazott: “úgy tűnik, kevés olyan ember van, aki olyan ellentmondásos reakciókat vált ki a bitcoin közösségben, mint Peter Thiel. Szeretjük vagy utáljuk, de ő egy kivételesen befolyásos egyéniség a modern pénzügyekben és a technológiában, és amikor bejelentették, hogy beszédet tart a Bitcoin 2022-n Miamiban, sokan kíváncsiak voltak, mit fog mondani”.

Korábban Thiel, a PayPal társalapítója – aki ma Michael Saylorral és Cathy Wooddal a Bitcoin csúcstalálkozó fénypontja volt – azt mondta: “Csak bitcoint kell venned”, majd hozzátette: “A bitcoin 66 000 dollár. Felfelé fog menni? Talán … De az biztos, hogy ez azt mutatja, hogy a központi bankok teljes csődjének pillanatában vagyunk”.

Ez az, amit a bitcoinhívók már évek óta hangoztatnak – az árfolyam rövid távon nem számít, hiszen a decentralizált valuta emelkedése a monetáris status quo iránti bizalom csökkenéséről tanúskodik, különösen most, hogy a Bretton Woods III. világ részeként az amerikai dollárt fegyverként használták Oroszország ellen, ami sok országot, köztük Kínát is arra ösztönzött, hogy vegye fontolóra a dollártól való fokozatos eltávolodást.

A Bitcoin 2022-n Thiel egy tőle származó videóval kezdte beszédét, amelyben a digitális infrastruktúra jövőjéről beszélt. A mobiltelefon-használatra vonatkozó előrejelzései, amelyek akkoriban talán furcsán hangzottak, meglehetősen pontosak voltak.

Megemlítette a dollár hegemóniáját is sőt, a dollár digitalizációjának lehetőségét is.

Az ezt követő beszéd azonban sok bitcoinos lelkét melengette meg. Thiel ugyanis azzal kezdte, hogy elővett egy köteg 100 dolláros bankjegyet, és megmutatta a tömegnek. Azt mondta: “Ez egy titokzatos dolog, mi is a pénz?”. Ezt követően felajánlotta a pénzt egy véletlenszerűen kiválasztott személynek a tömegben.

“Őrület, hogy ez még mindig működik”mondta Thiel. Bár ő milliárdos, volt benne valami. Ezután a PayPal alapításáról és indulásáról mesélt az egybegyűlteknek, majd a bitcoin ellenségeiről kezdett beszélni.

“Ha a bitcoin az aranyat fogja helyettesíteni, a kérdés az, hogy miért van ennyire alul értékelve?” – kérdezte a tömeget. “A bitcoin mindig is a világ legbecsületesebb piaca volt, a leghatékonyabb piac”.

Thiel a továbbiakban rámutatott, hogy “ma a világ összes aranya 12 billió dollárt ér, míg a globális részvények 115 billió dollárt. 1980-ban az arány egy az egyhez volt, a világ összes aranya és a globális részvények értéke megegyezett, 2,5 billió dollár volt”.

Az infláció azonban most olyan magas, mint az 1970-es évek végén volt, tehát Thiel szerint a részvények az ellenség, a bitcoin pedig a megfelelő befektetés.

Thiel ezután azt állította, hogy a bitcoin versenytársa nem az ethereum, ami egy fizetési rendszer, sem az arany, hanem a részvények, és felteszi a kérdést, hogy miért ne lehetne paritás a globális részvények 115 billió dolláros értéke és a bitcoin értéke között.

“Még mindig bízom abban, hogy a bitcoin árfolyama 100-szorosára emelkedik” – mondta.

A Paypal társalapítója ezután mindazokat kigúnyolta, akik azt mondták, hogy a bitcoin nem inflációs fedezet, egyetlen grafikon segítségével. A grafikon azt mutatta meg, hogy aki megérezte a közelgő inflációs cunamit, az 2020 elején nagyot kaszált, amikor jóval alacsonyabb áron vehetett volna bitcoint.

A milliárdos nyíltan kijelentette, hogy nehéz megmondani merre megy tovább a bitcoin, de a bitcoin a legbecsületesebb és leghatékonyabb piac: “A bitcoin a kanári a szénbányában, azt mondja nekünk, hogy jön az infláció; azt mondja nekünk, hogy a központi bankok csődbe mennek; azt mondja nekünk, hogy a fiat pénzrendszer végéhez értünk”.

Thiel ezután rátért beszéde igazán megdöbbentő részére, ahol Warren Buffet, Bill Gates, Larry Fink és Jamie Dimon képeit raktak ki. Thiel a már említett nagykutyákat hibáztatta azért, hogy a bitcoin nem érte még el a 100 000 dollárt. Warren Buffettet stílusosan szociopata nagypapinak nevezte. Thiel mindhárom férfit “gerontokratának” hívott (Gerontokrácia = a görög geronto- = öreg és -krácia = hatalom képzők összetételéből alakult. Az öregekből álló politikai vezető réteg uralmát jelenti) – akik gyakran hangoztatták, hogy szkeptikusak a bitcoinnal vagy általában a digitális valutákkal. Thiel azzal vádolta meg őket, hogy a bitcoint gyűlöletkeltésre használják.

Ezt kibővítve Thiel a régi és az új pénz, illetve a gerontokrácia és a fiatalok közötti ellentétekről beszélt.

“Ha vannak ilyen nagy intézményi befektetők, akkor a pénzük egy részét a bitcoinba kell allokálniuk. Ha úgy döntenek, hogy nem a bitcoinba fektetik, az egy politikai döntés, és vissza kell vágnunk” – jelentette ki a vállalkozó.

Thiel olyan központi bankárokat is támadott beszédében, mint a FED begyepesedett elnöke, Jerome Powell.

“Powell úrnak – az ilyen embereknek – rendkívül hálásnak kellene lenniük a bitcoinért, mert ez az utolsó figyelmeztetés, amit kapnak” – mondta Thiel. “Úgy döntöttek, hogy figyelmen kívül hagyják, és ennek következményeit az elkövetkező években meg kell majd fizetniük”.

Thiel kijelentette, hogy “a bitcoin nem egy vállalat. Nincs igazgatótanácsa. Nem tudjuk, hogy ki az a Satoshi, de nekünk csak ki kell mennünk, és át kell vennünk a hatalmat a világ felett”.