Átlépte az 1 milliárd dolláros TVL-t a DeFi úttörő Pendle

A TVL, vagyis a Total Value Locked – magyarul: teljes zárolt érték – egy adott decentralizált pénzügyi protokollon letétbe helyezett eszközök összértékét méri. A decentralizált pénzügyek legújabb irányzatának egyik legmeghatározóbb protokollja, a Pendle – többek között az EigenLayer körüli őrületnek köszönhetően – átlépte az 1 milliárd dolláros határt, mellyel a 21. legnagyobb protokollnak számít a Defi Llama adatai alapján.

A korai LRTFi

A decentralizált pénzügyek térhódítása 2020-ban indult meg, azóta a hálózatokon lekötött eszközök összértéke elérte már a 160 milliárd dollárt is. A DeFi legújabb irányzata a Liquid Restaking Token Finance – röviden: LRTFi – ahol a már korábban letétbe helyezett eszközeinkért kapott liquid staking tokeneket (például a Swell-en stakelt ETH Price ETH Price -et / swETH-et) újra befektethetjük.

A Pendle egy 2020-ban létrehozott, majd 2021 júniusában megjelent hozam-aggregáló protokoll, melynek célja a hozamgeneráló tokenek ösztönzése és a hozampiacok megteremtése. A DeFi-unikornis olyan pénzügyi szolgáltatási platformot teremtett, ahol a tokenbirtokosok hozamjogaikat eladhatják, ezzel nyereségüket zárolhatják előzetesen kifizetett összegért cserébe. A yield token – magyarul: hozamtoken – vásárló ezáltal tőkehatékonyabbá válik, hiszen nem kell a mögöttes eszközt is birtokba venni a jövőbeli hozamokért cserébe, ezzel pedig elkerülök a likviditási kockázatot.

A protokoll eredetileg az Ethereum és Avalanche blokkláncokon volt elérhető, először csak a Compound, Aave, Sushiswap, Trader Joe és BENQI protokollokat támogatta. A hozamprotokoll iránti érdeklődés fő hajtóereje a liquid staking tokenek térnyerése, melynek következtében a hálózat kiterjesztette működését a BNB Chainre is, amely lehetővé teszi a felhasználók számára a valós eszközök (RWA) kihasználását. A BNB Chain mellett ma már az Arbitrumot és Optimism-öt is támogatja.

A PENDLE token 2024 eddigi egyik legjobb befektetése

A Pendle natív tokenje, a PENDLE jelenleg 3,15 dollár körül ingadozik, 2024-ben eddig több, mint 150%-ot emelkedett az árfolyama. A DeFi protokoll februárban felküzdötte magát a 100 legnagyobb piaci kapitalizációval rendelkező projekt közé, 750 millió dolláros kapitalizációjával a 90. legnagyobb kriptovaluta.

Annak ellenére, hogy 2024-ben milyen dinamikus növekedést mutatott be a Pendle a TVL szempontjából, a 100 millió dolláros határ elérése csak 2023 júniusában sikerült. A projekt 2021 nyarán minimális népszerűségnek örvendett, az azt követő medvepiacon nem is sikerült átlépnie a 10 millió dolláros TVL-t, 2022 decemberétől kezdve azonban elképesztő növekedést mutatott be a hálózat. 2024-es felfutása mögött első sorban az EigenLayer protokollra biztosított ösztönzők állnak. A Pendle segítségével megduplázhatóak, vagy akár megtriplázhatóak az Eigen-pontok, melyek későbbi, potenciális airdropokkor kerülhetnek a figyelem középpontjába.