Eddig úgy tűnik csak pénzkidobás az R3 konzorcium létrehozása

Lehet, hogy csak pénzkidobás az R3 konzocium létrehozása? Közel egy év alatt nem sikerült ugyanis felmutatni, szinte semmi fontosat a Corda projekt vezetőinek.

2016 során nagy volt a felhajtás az R3 blokklánc konzorcium létrehozása kapcsán. A világ legnagyobb bankjai álltak össze, hogy egy biztonságos privát blokklánc hálózatot hozzanak létre.  A legújabb prezentációjuk alapján azonban úgy tűnik, egyelőre, csak az időt vesztegették. Az előadásból ugyanis az derült ki, hogy az R3 nem fejleszti a blokklánc technológiát – mert nincs rá szükségük.

A Corda projekt

Az R3 konzorcium legelső nagy projektje Corda névet fut. A privát blokklánc kialakítása volt az eredeti cél, amit sok kriptopénz támogató vegyes érzelmekkel fogadott. A legtöbb esetben a magán, központosított blokkláncok ugyanis nem tudnak módosításoktól mentes hálózatot létrehozni, mert a központi entitás mindig belenyúlhat a rendszerbe. Ez az egész blokklánc koncepció alkalmazását kérdőjelezi meg, mert hasonló helyzetre tökéletes megoldást nyújtanak az SQL adatbázisok.

Az egyik lelkes bitcoin aktivista az alábbi Twitter bejegyzésbe tett közre egy oldalt a R3 konzocium prezentációjából, melyből az derül ki, nem is fejlesztik a saját technológiát.

Twitteren tették közzé, hogy nem fejlesztenek blokkláncot a Corda Projektben

Ami a blokkláncot olyan vonzóvá teszi, az az ahogyan a tranzakciókat fel tudja gyorsítani. Valamilyen oknál fogva az R3 képviselői azonban úgy gondolják, nincs szükségük a technológia fejlesztésére. Ez egy nagyon ellentmondásos állítás. A kérdés, hogy akkor, hogy vajon mit fognak használni, ha a projekt célja a saját blokklánc fejlesztése volt.

Csak pénzkidobás az R3 konzorcium?

A Twitteren persze nagy port kavart a hír. Van aki egyenesen azt mondja, hogy a privát blokklánc hálózatok még annyira sem használhatóka, mint az SQL adatbázisok. A fejlesztői háttérrel nem rendelkező felhasználók is sokan egyetértenek ezzel. Nincs ugyanis értelme a megosztott főkönyvet használni, ha nincs rá garancia, hogy a bevitt adatok később nem módosíthatóak. Eddig egyetlen privát megosztott főkönyvet sem tudtam módosításoktól mentes környezetbe illeszteni, ahol az adatok teljes mértékben biztosítva lehettek volna.

SQL jobb mint a privát blokkláncFigyelembe véve azt, hogy az R3 konzorcium már több millió dollár finanszírozást gyűjtött össze, még fájdalmasabb, hogy semmi hasznossal nem tudtak előállni a résztvevők. Nem világos, hogy az összegyűjtött forrást mire használták fel eddig – mert az világos, hogy nem a saját blokklánc létrehozására. Az sem egyértelmű, hogy az R3 hogyan folytatja majd tovább az útját. Egyelőre azonban úgy tűnik, hogy csak egy nagy pénzkidobás az R3 konzorcium létrehozása.

Érdekes azonban, hogy a hír inkább pozitív hatással lehet a bitcoinra és a blokklánc technológiára. Az egyértelmű ugyanis, hogy a bitcoin ökoszisztémát nem lehet működő módon lemásolni. Az sem meglepetés, hogy néhány szervezet megpróbálja ennek az ellenkezőjét és saját hálózatot próbál létrehozni. Csak sajnálatos, hogy ennyi pénzt füstöltek el egy olyan projektre, amiről már mindenki tudta az elején, hogy nem lehet működőképes. Talán jobban is fel lehetett volna használni azt a több millió dollárt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük