Pénzmosás elleni regulációkkal csinálnák ki a kriptotőzsdéket

A Chainalysis blokklánc elemzőcég 8 oldalas levélben válaszolt a FATF felhívására. Több felvetést is kritizálnak, úgy érzik, ellehetetlenítik a legálisan működő kriptotőzsdék életét.

VASP – virtuális eszköz szolgáltatók

A Chainalysis blokkláncelemző cég április 8-i levelében válaszolt a kormányközi pénzügyi bűncselekmények elleni szervezet, a Financial Action Task Force (FATF) ajánlásaira.

A levél, amit a Chainalysis küldött a FATF-nak, bírálja a szervezet az iránti igényét, hogy a kriptotőzsdék azonosítsák és nyilvántartsák a kriptopénz tranzakciókban résztvevő szereplőket: küldőket és a címzetteket egyaránt. A FATF-javaslat februárban látott napvilágot, nyilvánosságra hozatala után arra kérték az iparági szereplőket, hogy kommentálják azt.

A Chainalysis szerint a Virtual Asset Service Providers (VASPs)”, azaz a „virtuális eszközszolgáltatókra” vonatkozó javaslatok csaknem lehetetlen helyzetbe hoznák a kriptotőzsdéket.

Ha a meg nem felelés miatt betiltják a centralizált tőzsdeplatformokat, akkor az illegális tevékenységek a decentralizált platformok és a direkt tranzakciók formájára redukálnák, ami nem, hogy könnyebbé, de a hatóságok számára még nehezebbé teszi a bűnözés elleni harcot, véli a Chainalysis.

Jelenleg nincs infrastruktúra, amely információt közvetítene a virtuális eszközszolgáltatók, a VASP-ok között, és senki sem képes megváltoztatni a blokklánc technológia működésének módját – áll a levélben, ami így folytatódik:

„Súlyos összegekbe kerülhet a megfelelés kikényszerítése a szabályozott virtuális eszközszolgáltatóknak, amik a bűnüldözés egyik kritikus sarokkövei. A lépés csökkentené dominanciájukat és a tevékenységet pedig a decentralizált és peer-to-peer tőzsdék irányába terelheti, ami még nagyobb kockázati faktort jelentene a pénzügyi intézményeknek. Az ilyen típusú intézkedések hosszú távon csökkentenék az átláthatóságot.“

Megy a nyomásgyakorlás

A nemzetközi FATF nem rendelkezik törvényalkotási jogosítvánnyal egyetlen országban sem, de az általa publikált javaslatokat az országok automatikusan, vagy enyhe módosításokkal átveszik. A szervezet már többször is nyomást gyakorolt azokra az országokra, amelyek nem vették kellően komolyan a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozás megelőzését.

Mint ahogy erről a hónap elején mi is beszámoltunk, Pakisztán bejelentette, hogy szigorítja a kriptopénzekre és kereskedelmükre vonatkozó szabályozást. Pakisztán központi bankja a kriptopénz kereskedést 2018. áprilisában tiltotta be azon kritikákra reagálva, miszerint a szabályozatlan környezet megkönnyíti a pénzügyi bűnözést.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük