Júniusban kriptopénz pénzmosási és terrorizmus finanszírozási szabályozást fogadhatnak el a G20 országok

Június 8-9. között a japán Fukuoka városban üléseznek a G20 országok, hogy megvitassák a kriptopénzeket érintő pénzmosás (AML) és terrorizmus finanszírozási elleni egységes szabályozás kidolgozását.

A hivatalos tervek szerint a gyűlésen részt vesznek a központi bankok elnökei és az országok pénzügyminiszterei is. Az esemény elsődleges célja, hogy egységes keretrendszert alkossanak a kriptopénzben végrehajtott pénzmosás és terrorizmus finanszírozás megakadályozására.

A G20 országok már korábban megígérték, hogy még ezen a júniusi eseményen megegyeznek az új szabályozásról. A fő cél egy áprilisi jelentés szerint, hogy deanonimizálják a tranzakciókat, azaz minden egyes kriptopénz tárcához (Kíváncsi vagy a bitcoin/altcoin tárcák működésére?) képesek legyenek egy nevet vagy szervezetet kapcsolni illetve láthatóvá tenni a tranzakciók áramlását. Hogy ezt pontosan hogyan kívánják elérni, azt még csak elképzelni is nehéz. A kriptotőzsdék esetében ezt megtudják tenni, akik kötelezhetőek a felhasználóik személyazonosságainak kiadására, de egy számítógépre letöltött szoftvertárca vagy egy hidegtárca esetében, vagy az anonim tranzakciókat garantáló privátcoinok esetében nagyon nehezen valósítható meg. Erre rátesz egy lapáttal a nyílt forráskódú fejlesztési környezet is.

Kriptó – kriptó kereskedelem leglikvidebb tőzsdéje. Több mint 400 kriptopénzzel tudsz kereskedni a Binance tőzsdén.

A G20 múlt év decemberben döntött úgy, hogy egységes, de legalább harmonizált adózási rendszert kell bevezetni a nemzetközi elektronikus utalási rendszerekre, köztük a blokklánc alapúakra is a fentebb említett pénzmosás és terrorizmus finanszírozása elleni szabályok meghozatala mellett. Akkor határozták el, hogy legkésőbb a Japánban tartott következő meetingjükön megteszik a szükséges lépéseket.

A G20 országok a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő szervezet.