A petró után itt az AmbaCoin: a kameruni szeparatisták saját kriptovalutája

A kriptovaluták egyik legnagyobb előnye a decentralizáltság. Nincs szükség pl. központi bankra, ami nem csak azért előnyös, mert a bürokráciát és közvetítőket kerüli ki, hanem olyan csoportok számára is lehetőségeket biztosíthat, akiknek eddig nem volt esélyük saját fizetőeszköz kialakítására. Ilyen például az a kameruni szeparatista csoport, akik most bejelentették: szuverén kriptovalutát indítanak, amit AmbaCoin-nak (AMBA) fognak nevezni.

És hogy kik ezek a szabadságharcosok?

A szeparatista csoport Kamerun déli régiójában, Ambazóniában szeretné magának kiharcolni a szabadságot. Az angolul beszélő térségben (amely kisebbségben van az ország franciaajkú lakosságával szemben) most az ERC-20 standardra épített kriptovalutával próbálnak pénzügyileg is leválni Kamerunról – no meg pénzt szerezni a szeparatista mozgalomnak.

Szép dolog persze a kripto terjedésének sikerének beállítani az AMBA-t. De a projekt mélyében egyetlen egy cél lebeg Ambazónia térség vezetői előtt: a szabadság megszerzése – a coinból befolyó pénzt is erre fogják fordítani (“ICO a szabadságért”).

Nemzeti kriptovaluta?

Az AMBA a venezuelai petrót követve a második nemzeti kriptovaluta lehet – annyi különbséggel, hogy ez csak gyakorlati használatban lesz “nemzeti” valuta, míg a petrót a hivatalos kormányzás adta ki.

Az AmbaCoin egyébként amúgy is sokban hasonlít a petróra, ugyanis mindkettő vagyoneszköz-fedezetű kriptovalutának vallja magát – az AMBA esetében ezek az eszközök “Ambazónia természetes erőforrásai és a jövőbeni kincstári bevételek”.

A petró után itt az AmbaCoin: a kameruni szeparatisták saját kriptovalutája

Ez persze rengeteg kérdést felvet, amiből talán a legfontosabb: pontosan hogyan és miben is mérjük a “természeti erőforrásokat”? Az már csak inkább hab a tortán, hogy hivatalosan a terület erőforrásai amúgy még a kameruni hadsereg befolyása alatt állnak.

A kiadott fehér könyvben hosszabban beszélnek a konkrét megvalósításról. Itt főként arra hívják fel a figyelmet, hogy a tokenek hasonlóan fognak működni mint az állampapírok. Így a befektetők “jelentős profitot” tudhatnak majd magukénak. Ráadásul extra motivációt jelent majd még ezeknek a befektetőknek, hogy egy olyan “kirekesztett nemzetet segíthetnek újjáépíteni, akiknek több évtizedes szenvedést kellett túlélniük.”

bitbond bitcoin lending

Azonban csak azért, mert néhány szempontból problematikus a kriptovaluta pontos megalkotása, nem legyinthetünk el teljesen az AmbaCoin felett. A térségben valós igény van ugyanis egy olyan valutára, amit nem a francia kameruni vezetőség tart kontroll alatt. Az a 2 millió ember pedig, aki az angol részeken él, most megkaphatja azt, ami akar. Egy saját valutát – és egy újabb esélyt arra, hogy elég pénzt teremtsenek elő a sikeres elszakadáshoz. A szabadságnál pedig nem sok erősebb motiváló erő van.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.