Piaci manipulációra figyelmeztető eszközt vezet be a Bitstamp

A világ egyik legrégibb kriptotőzsdéje egy új eszközzel bővíti a technológiai arzenálját, hogy minél több intézményi befektetőt tudjon a platformjára csábítani.

A tőzsde kedden jelentette be, hogy ezentúl az Irisium Surveillance platformját használja a gyanús tranzakciók figyelésére és a piaci manipuláció megakadályozására. A Bitstamp nem sokkal korábban lépett partnerségre a Cinnoberrel, ami egy backend szolgáltatója a hagyományos pénzügyi szektornak és egyben az Irisium résztulajdonosa. A kriptotőzsde ugyanazokat az eszközöket fogjak használni az illegális tevékenységek detektálására, mint például az Asia Pacific Exchange Pte Ltd (APEX).

“Hosszú távra köteleztük el magunkat a kriptók mellett,” áll a Bitstamp CEO és alapító Nejc Kodric közleményében. “Az a vágyunk, hogy tisztességes és rendes piacokat garantáljunk ami a valóságos keresletet és kínálatot tükrözi. Új határterületek bekapcsolása a piaci manipuláció megakadályozása érdekében esszenciális a piac maturációjához vezető út során.”

Az Irisium honlapja szerint a vállalat eszközei segítenek monitorozni a manipulációs viselkedést és egyben megfelelnek az európai szabályozói feltételeknek, mint a piaci manipulációról szóló rendeletnek (MAR), a nagykereskedelmi energiapiacok integritásáról és átláthatóságáról szóló rendeletnek (REMIT) és a MiFID irányelvnek.

“A rendszer lehetővé teszi az eszközöknek és analitikus adatoknak, hogy a szabályozók azonosítsák, nyomon kövesség és lenyomozhassák a kereskedési tevékenységet”, valamint “már használják az európai szabályozók is” olvasható a honlapon.

A Bitstamp egy hónappal korábban cserélte le a kereskedési motorját a Cinnober TRADExpress platformjára, amely olyan tőzsdék alapját adja, mint a London Metal Exchange.

A Bitstamp végső célja, hogy kiskereskedői platformból intézményi platformmá alakuljon amihez a következő lépésként a vállalat de facto elszámolóházi engedélyt kíván kiváltani.