Pieter Wuille új megoldással állt elő a skálázási problémára

  • 7
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A skálázhatóságról mindenki beszél, és sokan foglalkoznak is vele, mert ez a legnagyobb probléma, aminek megoldása jelentős következményekkel járna nemcsak a kriptográfia világában, hanem az egész számítógép-tudomány területén is.

Pieter Wuille, Bitcoin Core fejlesztő és a Blockstream társalapítója közelről ismeri a témát, mivel már legalább 5 éve foglalkozik intenzíven a témával.

A sidechain, a sharding és még sok más témáról szóló írásában elmondta, hogy a sidechain eredetileg nem a skálázás miatt keltette fel érdeklődését. „Hanem annak lehetősége ragadta meg, hogy anélkül kísérletezhetnek különböző szabályokkal, hogy először egy új valutát kelljen bevezetniük.

Valahogy sok ember ehelyett inkább a skálázás mechanizmusának tekintette a sidechain-t. Ez szerintem hibás – ha azt szeretnék elérni, akkor a mainchain kapacitásának növelése sokkal inkább jobb megoldás, amivel minimalizálhatjuk a bizalmat, és ugyanazt a dolgot érjük el, ugyanolyan költségekkel.”

Természetesen a kérdés az, hogy hogyan lehet ezt a kapacitást növelni. Wuille véleménye szerint „egy bizonyos ponton” a kapacitást növelni kell, de „nem hiszem, hogy most sürgős lenne”.

A technológia fejlődik. Semmi sem szól az ellen, hogy a disztribúciós és ellenőrző kapacitásunk is ne tudna növekedni,”- állította Wuille, a folyamatosan növekvő adat problémájára ’emberi konszenzus’ tett megoldásával. Véleménye szerint:

Bizonyos alkalmakkor az emberi konszenzus jobban működik, mint a technológia. Találj egy jó módszert annak ellenőrzésére, hogy a hálózat állapota milyen volt 5 évvel ezelőtt, innen el tudsz indulni, anélkül, hogy az összes előzményt le kellene előtte töltened.

A techóriások is több vállalati blockchain technológiára épülő projekten dolgoznak című BitcoinBázis cikk illusztrált borítóképe

Mi Wuille javaslata a blokkméret növelésére?

Wuille 2015-ben 17,7%-os éves növelést javasolt a blokkméret emelésére. Javaslatát Gregory Maxwell és más prominens fejlesztők is támogatták.

Még most is úgy gondolja, hogy ‘évente pár %-kal’ lehetne a kapacitást növelni. A tárolási igények növekedésével kapcsolatos aggodalmakra adott válasza pedig:

Ha kifejezetten az állandóan növekvő adatkészlet letöltésének és ellenőrzésének a problémájáról beszélünk, amikor először csatlakozunk a hálózathoz, úgy gondolom, hogy az egyik megoldás az lenne, hogy nyilvánosan ellenőrizhető legyen az előzmények iránti elkötelezettség, és azok bootstrap-je. Ezeknek az elköteleződéseknek számos formája lehet … A szoftvered megmutatja a hálózatról letöltött hash-t, és kéri, hogy hasonlítsd össze egy máshol találttal. Vagy még be is lehet ágyazva a szoftverbe. Nézd meg az assumeutxo projektet.

Az Assumeutxo egyszerűen úgy mutatható be, hogy azok, akik közzéteszik a bitcoin-buildeket, a node szoftver, amit letöltesz, – kivéve, ha kódból szeretnéd te összeállítani – a legfrissebb blokk-hash-et képes hardkódolni, és így „feltételezzük, hogy az összes blokk a láncban, amely abban a hash-ban végződik, akkor ezeknek a tranzakcióknak érvényes szkriptjük van”, miközben feltételezzük, hogy “betöltöd az adott UTXO készlet érvényességét.“.

Bárki kiszámolhatja ezeket a dolgokat, és ha akarod, akkor le is írhatod egy papírra, hogy meglegyen a többi előzménnyel együtt.

Így hatékonyan megoldható a tárolási vagy a node-szinkronizálási probléma. Közben továbbra is korlátozva van a sávszélesség, de a letöltési és feltöltési sebesség  jelentősen növekszik.

Kövess minket Facebook, Instagram és Twitter oldalainkon, hogy mindenről percre pontosan értesülj.😉

premik

Közel 10 éves IT tapasztalattal rendelkezek nagyvállalati fizetési rendszerek és fizetési megoldások fejlesztésében. A kriptók által képviselt érték mellett érdekel a mögöttes technológia is, és nagyon kíváncsi vagyok, hogyan épül egymásra a mainstream és a kriptovaluták világa.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.