Amerikai hatóságok nyomozhatnak az OKX vezetője után

Online jelentések szerint az OKX-vezető Mingxing Xu ellen nyomoznak az Egyesült Államok hatóságai. Xu tagadja az állításokat, szerinte csak FUD-ot akarnak kelteni a felhasználókban.

A pletyka azt követően ütötte fel a fejét a kínai kriptoközösségben, hogy egy Alvin nevű prominens X-felhasználó elmondása szerint megkereséseket kapott az USA-ból a nyomozással kapcsolatban. Alvin azonban cáfolta a hírt, és azt mondta, szerinte csak a tőzsde natív kriptovalutájának, az OKB-nek az árfolyamát szeretnék manipulálni egyesek.

Sokan azt kérdezték tőlem ma, hogy igaz-e a szóbeszéd, miszerint Xu Xingxinget letartóztatták az amerikaiak. Úgy gondolom, hogy ez nagy valószínűséggel egy pletyka.

–  olvasható az X-bejegyzésében.

Az OKB árfolyama kisebb volatilitást mutatott az utóbbi hetekben, de általánosságban elmondható, hogy a kriptopiac általános állapotát követte. A múlt héten a token ára 54 dollárra is benézett, a cikk írásakor azonban már 63,62 dollárt ért.

Gala Wen, az OKX együttműködésekért felelős vezetője szintén hamisnak ítélte meg az állításokat. Mint mondta, Xu aktívan kiveszi a részét a vállalat amerikai tevékenységéből, és kizártnak tartja, hogy bármilyen jogi problémába keveredett volna.

Ez annyira hamis. A letartóztatások az Egyesült Államokban nyilvános információnak számítanak, és bárki ellenőrizheti azokat a kormány weboldalán. Az amerikai iroda nagyon nagy, és a főnök személyesen kezeli az üzletet. Mindennap keményen és nagy lelkesedéssel dolgozunk.

– mondta el Wen.

Nem ez lenne az első az OKX vezetője ellene

Xu korábban is keveredett már ellentmondásos helyzetbe. 2020-ban Kínában kellett vizsgálatokkal szembenéznie, miután a tőzsde ideiglenesen felfüggesztette a kiutalásokat, pánikot keltve ezzel a piacon.

Mindenesetre érdekesnek számít, hogy a jelenlegi pletyka egy olyan időszakban érkezett, amikor az OKX-nek több joghatóságban is fokozott szabályozási ellenőrzésekkel kell szembenéznie. A múlt hónapban a dél-koreai hatóságok indítottak büntetőjogi vizsgálatot a cég ellen. A gyanú szerint nem folytattak nyilvános tevékenységet, és hazai influencerekkel promózták a szolgáltatásaikat.

Tény, hogy az amerikai szabályozói környezet szintén ellenséges a feltörekvő ágazattal szemben. Az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) több olyan jogi lépést tett már a múltban, ami egyes kriptotőzsdék kivonulásához vezetett. Az sem lenne újdonság, hogy egy kriptotőzsde vezetője ellen eljárást indítsanak, mint ahogy azt legutóbb Changpeng Zhao Binance-vezér ellen is megtették.