Pofátlanság: 900 dollárt kínál 1 bitcoinért az Mt.Gox kárvallottaknak egy befektetőcsoport

A félreértések elkerülése végett, a bitcoin árfolyama cikkíráskor (15:08) 13 046 USD volt a Coin Market Cap adatai szerint.

A Fortress Investment Group nevű befektetési társaság az Mt.Gox csődbe ment tőzsde kárvallottainak követeléseit szeretné a csillagászati árfolyamon felvásárolni.

A new yorki társaság már megkezdte a kárvallottak értesítését melyben a kártérítési követelésük 900 dolláros bitcoinonkénti felvásárlását ajánlja. A CoinDesken leadott cikk szerint a kiküldött levelet Michael Hourigan, a vállalat ügyvezetője szignózta július 8-án.

Miért érné meg a kárvallottaknak?

A piaci értékkel összehasonlítva a Fortress kevesebb mint a ~7%-át kínálja az Mt.Gox kárvallottaknak.

Hourigan levele szerint azonban ez egy tisztességes ajánlat mind a károsultaknak, mint a Fortressnek.

“Minden egyes követelést egyenként vizsgálunk meg és ez alapján 900 dolláros árat kínálunk a BTC követelésekért, ami durván 200% profit a bankcsőd során elért értékhez képest (ami akkor 451 dollár volt BTC követelésenként). Ki tudjuk fizetni Bitcoinban vagy bármely kiválasztott fiatpénzben. Az utalást 10 munkanapon belül lebonyolítjuk a követelés átruházása után,” áll a károsultaknak kiküldött levélben.

Az Mt.Gox bukása, a kárvallottak hányattatásai

Az Mt.Goxot 2011 végén hackelték meg és több mint 850 000 bitcoint loptak el tárcáiból. Akkori árfolyamon a lopás mintegy 400 millió dollárt jelentett. A lopást nem tudta kiheverni az akkor a piac 70+ százalékát uraló bitcoin váltó és 2014-ben végleg bezárta kapuit.

Bankcsődbe menekült, de a múlt év után a Japánban bejegyzett váltó státuszát polgári kártérítési státuszra változtatták, ami annyit jelent, hogy egy kinevezett vagyonkezelő felügyeletében kártérítik a kereskedőket és befektetőket.

Az ügy még nem lezárt a tokiói kerületi bíróságon és a kártérítés még továbbra sem indult meg. A vagyonkezelő közben szintén egy hírhedt figurává vált a kriptós berkekben, mivel sokak szerint a múlt évi kriptotélhez hozzájárult az, hogy nagy mennyiségű volt Mt.Gox bitcoinokat öntött a piacra.

A Fortress jól ismert kriptopénz befektetőcég. Korábban Michael Novogratz volt a befektetési igazgatója, aki azóta a Galaxy Digital kriptokereskedési bank ügyvezetője.

A céget 2017-ben felvásárolta a japán SoftBank és állítások szerint ők is jelentős bitcoin egyenleggel rendelkeznek mivel még 2013-ban 20 millió dollárért vásároltak a vezető digitális eszközből.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.