Jelentősen visszaesett a Polkadot hálózati aktivitása

A Polkadot a 2020-as DeFi Summer alkalmával robbant be a köztudatba, mára pedig az egyik legsikeresebb projektté vált, amely a decentralizált alkalmazások futtatására összpontosít. A Layer 0 hálózat aktivitása azonban jelentősen visszaesett áprilisban, mely a DOT árfolyamában is megnyilvánulni látszik.

A The Block adatai alapján az elmúlt 12 hónapot tekintve most áprilisban volt a legalacsonyabb a hálózat havi tranzakciós volumene, most hozták létre a legkevesebb új címet és most esett vissza legjobban a parachain használata is. Van-e visszaút a DOT számára, vagy egy újabb szebb napokat projekt, melyet csak erős közössége tart életben?

Elfogytak a Polkadot felhasználói

A The Block egy részletes kutatást közölt nemrégiben, melyben arra próbáltak válaszokat találni, hogy vajon miért esett vissza a Polkadot hálózati aktivitása. A 2016-ban létrehozott, első sorban blokklánc-kommunikációval foglalkozó projekt idén áprilisban mind központi hálózatán, a Relay Chain-en, mind a hozzá kapcsolódó parachaineken jelentős visszaesést tapasztalt.

A The Block adatai alapján 2024 áprilisában a hálózat tranzakciós volumene elérte a 400 millió dollárt, amely önmagában egy rendkívül magas szám, ugyanakkor ez a volumen 56%-os visszaesés a márciusban tapasztalt 916 millió dollárhoz, és 90%-os csökkenés a 2024 januárjában regisztrált 4 milliárd dollárhoz képest. A hírportál kutatása szerint az elmúlt 25 napban a hálózaton 43%-kal csökkent az aktív egyedi címek – küldő és fogadó egyaránt – száma márciushoz képest. Szintén problémát jelenthet, hogy ebben a hónapban csupán 44 ezer új egyedi címet regisztráltak, ami 60%-os visszaesés az egy hónappal ezelőtti adathoz képest.

A parachaineken is csökkent a felhasználói aktivitás, melynek csúcsát 2024 márciusában érte el a hálózat (6 millió aktív cím). Ehhez képest áprilisban mindössze 2,2 millió aktív címet rögzítettek az on-chain analitikusok. A 2,2 millió aktív címből csupán 101 ezer volt új regisztráció, mely közel 95%-os visszaesés a márciusban regisztrált 1,52 millió új címhez képest.

A Polkadot helyzete az altcoinok között

Az áprilisi visszaesés minden tekintetben többek között a piaci korrekciónak tudható be, melyben jelentős szereppel bírt az Irán és Izrael között fokozódó geopolitikai feszültség és a Bitcoin történelmi csúcsdöntése és az ETF-ek népszerűsége is. Amit most látunk a piacon az egy egészséges korrekció, mely nem csupán a Polkadot natív tokenjére, a DOT-ra van kihatással, hanem az ökoszisztéma aktivitására is.

Ennek ellenére a Polkadot közössége erős, erről árulkodik a Nakamoto Coefficient is, mely a projektek decentralizáltságát (vagy annak hiányát) méri. A Polkadot esetében ez az érték 99, vagyis 99 node-ra van szükség, hogy átvegyék a hálózat irányítását. Viszonyításképp a Solana Nakamoto Coefficient-pontszáma 31, az Avalanche-é 30, míg a BNB-é 8. A Polkadot legnagyobb riválisa, a Cosmos 7-es mutatóval rendelkezik.

A DOT elemzése, előrejelzése

A Polkadot natív tokenje, a DOT jelenleg 6,9 dollár körüli árfolyamon ingadozik, az elmúlt hónapban közel 31%-ot vesztett értékéből. Az 50 legnagyobb altcoint tekintve a DOT a középmezőnyben helyezkedik el, az elmúlt 90 napban csupán 4,9%-kal nőtt az értéke. A DOT történelmi csúcsát 2021 novemberében regisztrálták, amikor elérte az 55 dollárt, amitől jelenleg még nagyon messze vagyunk.

A Polkadot (DOT) grafikonja 2024-ben, forrás: CoinMarketCap

Ennek ellenére, a kriptovaluta piacon ismertebb elemzők rendkívül bizakodóak a Polkadottal kapcsolatban. A híres technikai elemző, CryptoBullet 2023 őszén, az X-en közzétett elemzése szerint 24 – 45 – 70 – 88 dolláros szintekre várja a DOT-ot a bikapiac csúcsán. Az utóbbi időben felkapott YouTuber, Kyren, a No Bs Crypto csatorna alapítója pedig egy nemrégiben közzétett videója szerint 2024-ben 13 – 27 – 67 dollár közé, míg 2025-ben 24 – 49 – 122 dollár közé várja a DOT árfolyamát.

Amennyiben ezek a számok megvalósulnak, úgy a jelenlegi, 7 dollár alatti árfolyam remek beszállószint lehet. Ez természetesen nem pénzügyi tanácsadás.