Pórul jártak az Iránba települt kínai bitcoin bányászok

2018-ban több kínai kriptopénz bányász is szedte a sátorfáját Kínából a bányászatot egyre ellenségesebb szemmel figyelő központi hatóságok miatt, és a nevetségesen olcsó árammal rendelkező Iránba helyezte át főhadiszállását. A jó világ azonban itt sem tűnik tartósnak, ugyanis a helyi rezsim egyre nehezebben teljesíthető feltételeket támaszt a bányászokkal szemben.

Feng Liu nevű bányász 20 000 darab Antminer T9-es egységből álló adatközpontot üzemeltet Iránban. A kínai 8BTC News portálnak nyilatkozva elmondta, a múlt évben rengetegen települtek át Kínából az olcsó áram miatt. Vannak olyan térségek Iránban, ahol az áramdíj nem haladja meg a 0.006$ dollárt kilowattóránként, ami durván 1.6 forintnak felel meg.

Ha be akarsz fektetni egy erőműbe Iránban, akkor a kormány ingyen adja a földgázt az első 5 évben, ami által még olcsóbb a termelés. A benzin mindössze 0.6 jüanba (25 Ft) kerül literenként, a dízel 0.4 jüan (16 Ft) literenként. A munkaerőköltség szintén nagyon olcsó.

Elkobozzák a bányászhardvereket a határon

A gáláns áramtámogatás ellenére Irán azonban betiltotta az energiazabáló kriptopénz bányászhardvereket és elkobozzák azokat a határon.

Liu utoljára 3000 T9-es bányászt tudott az országba csempészni néhány lefizetett határőr segítségével, akik a bányászrigeket processzorként vámolták el. Azóta nem volt képes új hardvereket üzembe helyezni az országban.

A bányászhardverek lefoglalásának kockázata a határon meglehetősen magas. Állítások szerint az iráni határőrség legalább 40 000 különböző modellű bányászriget foglalt le.

Kapzsi erőmű tulajdonosok a bányászjövedelem 50%-át is elkérhetik

Egy másik probléma Liu szerint a közvetítők óriási marzsa, amit a bitcoin bányászjövedelem után kérnek.

Találtam olyan erőművet, ami 0.06 jüant (2.4 Ft) kínált kilowattóránként. Miután levontuk a működési költségeket 70/30 százalékos nyereségosztásban egyeztünk meg. De két hónappal később az erőmű már 50/50 százalékot követelt és megduplázta az áramdíját is.

Persze nem minden ilyen keserű Iránban a kínaiaknak miután a kormány bejelentette a cloud computing ipari parkját. A helyszínen már most 10 000 rig operál.

A bányászbefektetőknek bizonyos összegű visszatérítendő elektromos áram letétet kell fizetniük az iráni áramszolgáltatónak. A kis és közepes bányászok akár csoportosan is jelentkezhetnek a programra. A több mint 900 megawattos kapacitású felhőszámítási ipari park akár 500 000 – 600 000 bányászgépet is ki tud szolgálni.

Hogyan tudsz bitcoint venni? Olvasd el útmutatónkat!

Folyamatos fejfájást okoz a hatóságoknak Kínában az áramlopás

Kína egy friss bejelentés szerint a bitcoin bányászat betiltását tervezi a folyamatos áramlopás és a rengeteg átverés matt. Annak ellenére, hogy a hatóságok egyre ellenségesebbek a bányászattal szemben, továbbra is nagyon népszerű tevékenység.

Nemrégiben a Peking kikötővárosának tartott Tiancsin városban 600 darab bányászriget foglaltak le, amelyeket áramlopás keretében üzemeltettek.

A lopást úgy vették észre a hatóságok, hogy az áramfogyasztás abnormálisan megnövekedett bizonyos időszakokban. A nyomozás során kiderült, a bitcoin bányászok a csatlakozódobozokat machinálták meg, hogy azok rövidre zárják a mérőórákat és így nem volt kimutatható a megemelkedett energiafogyasztás.

Hasonlóan 2018 decemberében egy tajvani bitcoin bányászt kapcsoltak le, aki 100 millió jüan (4 Mrd forint) értékű kriptó kibányászásához 870 millió forintnyi áramot lopott. Az elkövető állítólag 17 üzletnek álcázott bányászfarmot működtetett.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük