Pótdíjat kell fizetniük Kazahsztánban a kriptobányászoknak

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A kazahsztáni kriptovaluta bányászok a többi fogyasztóhoz képest többet fizetnek majd a digitális érmék bányászatához használt villamosenergiáért. Az ország elnöke aláírta azt a törvényt, amely különdíjat vet ki az energiaigényes iparág által felhasznált áramra.

A kazahsztáni bányászok pótdíjat fognak fizetni az általuk használt villamosenergia után. Kassym-Jomart Tokajev elnök a héten aláírta a közép-ázsiai köztársaság “az adókról és más, a költségvetésbe történő kötelező befizetésekről” szóló jogszabályok módosításáról szóló törvényt.

A törvényjavaslat, amelyet június elején szavazott meg a szenátus, új, 1 kazahsztáni tenge (kb. 0,0023 dollár) összegű díjat vezet be a kriptovaluta bányászok által felhasznált kilowattóránként. Az új áramdíjat 2022. január 1-től vetik ki – számolt be a Forklog.

A nur-szultáni hatóságok azt állítják, hogy a pótdíjjal azokat a kriptopénz bányászokat lehet kiszűrni, akik jelenleg a szürkegazdaságban tevékenykednek. A törvényhozó azt mondta, hogy szerinte nem rettenti el az új díj a legálisan működő kriptovaluta bányászokat.

A kriptoipar attól tart, hogy az új villamosenergia pótdíj elvadítja a kínai bányászokat

A kriptoszektor képviselői nem értenek egyet Kazahsztán álláspontjával, és arra figyelmeztetnek, hogy a lépés a legrosszabbkor érkezett. A kazahsztáni Blokklánc Nemzeti Szövetség tagjai azt mondták, hogy a döntés “negatív hatással lesz az iparágból érkező befektetőkre”.

A legfőbb aggodalma a kriptoökoszisztémának az, hogy a díj elriaszthatja azokat a kínai vállalatokat, amelyek az ázsiai országban a kriptovaluta bányászat ellen indított hajtóvadászat közepette máshova költöznének át. Kazahsztánt az egyik legmegfelelőbb helynek tartják sokan, mivel az elmúlt néhány évben az ország fokozatosan kriptoipar fölé emelkedett.

Májusban a sencseni székhelyű Bit Mining bejelentette, hogy két helyi céggel partnerségben egy 100 MW-os bányászati adatközpontot tervez építeni Kazahsztánban. Júniusban, amikor a kínai hatóságok fokozták a nyomást a bitcoin bányászati tevékenységeken, a vállalat megkezdte a bányászati eszközök átszállítását. E hónap elején a Hangzhou központú bányászhardver-gyártó Canaan egy szolgáltató központot hozott létre Kazahsztánban, mivel egyre több kínai bányász fontolgatja a Közép-Ázsiába való áttelepülést.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.