Újabb csapás a privátcoinok világában: megszűnik a LocalMonero

A Monero peer-to-peer (P2P) kereskedési platformja 7 év után azonnali hatállyal megszünteti szolgáltatásait, ezzel is csatlakozva a privátcoinok bezárási és letartóztatási hullámához.

Május 7-én a LocalMonero bejelentette, hogy platformja azonnali hatállyal megszűnik, és minden új regisztráció letiltásra kerül. Május 14-én a platform letiltja az adatvédelemre összpontosító kriptoeszköz kereskedését.

A cég „belső és külső tényezők kombinációjára” hivatkozott, de nem fedte fel a bezárás konkrét okait. A Cointelegraphnak azt mondta, hogy „az adatvédelmi központú termékekkel és szolgáltatásokkal szembeni szélesebb körű ellenségesség minden bizonnyal tényező volt”.

Azt is elmondták, hogy a weboldalt november 7-én leállítják. Ezért azt tanácsolják a felhasználóknak, hogy még azelőtt vegyék ki a pénztárcájukból a pénzüket. Ellenkező esetben azok elhagyottnak tekinthetők.

A csapat nyilatkozata szerint a decentralizált tőzsdék, például a Haveno és a Serai közelgő elindítása, valamint a nemrég bejelentett adatvédelmi frissítés, a Full-Chain Membership Proofs (FCMPs) bizalmat ad nekik, hogy a Monero jövője fényes, „a mi platformunkkal vagy anélkül”.

A lépés egyesek szerint újabb csapást jelent az adatvédelmi érmékre és protokollokra, miután a Kraken áprilisban megszüntette a Monero támogatását írországi és belgiumi ügyfelei számára, valamint a Tornado Cash ellen nemrégiben indított jogi eljárást.

A „Seth For Privacy” adatvédelmi szószóló az X-en május 7-én közzétett bejegyzésében „hihetetlenül szomorú napnak” nevezte ezt. Hozzátette, hogy a LocalMonero „a No-KYC Monero ökoszisztéma egyik sarokköve volt”.

„Olyan érzés, mintha most mélyen a lövészárkokban lennénk egy teljes körű adatvédelmi kriptoháborúban”.

Rájár a rúd az adatvédelmi érmékre

Az adatvédelmi érmék és szolgáltatások az elmúlt hónapokban a globális pénzügyi szabályozók célkeresztjébe kerültek. A múlt hónapban történt, hogy a Samourai Wallet kriptokeverő társalapítóit pénzmosás vádjával letartóztatták.

Más adatvédelmi szolgáltatásokat, mint például a Wasabi CoinJoin és a Trezor Coinjoin, szintén nemrég zártak be az alapítóik, ahogy az adatvédelmi szigorítás fokozódott.