A svájci Procivis blokklánc alapú e-kormányzat programot fejlesztene az észt kormánnyal

Egy svájci fintech startup, a Procivis, blokklánc alapú e-kormányzat szolgáltatást fejlesztene az észt kormánnyal együttműködve.

Procivis blokklánc alapú e-kormányzat tervei

A svájci Procivis blokklánc megoldásokat fejlesztA Microsoft közszféra digitalizációs napján Bernben, a Procivis bemutatta a blokklánc alapú e-szavazás applikációját. Az elektronikus rendszer lehetővé teszi az állampolgárok számára, hogy biztonságosan, csalás esélye nélkül szavazhassanak. A Procivis platformja azonban az egyszerű elektronikus szavazáson túl több lehetőséget is kínál. A svájci startup hosszútávú célja, hogy a teljes közszféra adminisztrációját felölelő applikációt hozzon létre amelyen keresztül elintézhető az adóbevallás, az ingatlannyilvántartás kezelése és a digitális azonosító eszközök kiadása is. A blokklánc technológiai háttere pedig ideális alap egy ilyen rendszer fejlesztéséhez.

A Procivis az ész kormánnyal az elektronikus lakhely nyilvántartás programja kapcsán már együtt dolgozik. Kaspar Korjus, program vezetője így nyilatkozott a cégről:

“A Procivis egy egyedülálló lehetőséget kapott, hogy olyan megoldást hozzon létre ami ledönti a jelenlegi rendszer korlátait. Egész országok adminisztrációját helyezheti át digitális alapokra. Remek ambíciókkal rendelkeznek, örülök, hogy együtt dolgozhatunk.”

Tanulmány a közszféra digitalizációjáról

Észország vezet a közszféra digitalizációjábanA Microsoft nyílt napján tartott prezentációban a Procivis párhuzamot vont Észország és Svájc elmúlt húsz év során tapasztalt digitális fejlődése között. A hivatkozott tanulmányt az xUpery svájci tanácsadó cég készítette el ismert politológusok közreműködésével.

A tanulmány szerint a közszféra sikeres digitalizációjához szükség van politikai támogatottságra, erős privát és közszféra együttműködésre. Csak ezek segítségével hozható létre egy hatékony, felhasználóbarát szolgáltatás. Megfelelő ütemterv és stratégia mellett bevezethető a digitális azonosítás egy egész országban zökkenőmentesen.

Prof. Dr. Trechsel, a tanulmány elkészítésében közreműködő egyik politológus így nyilatkozott.

“Az xUpery tanulmánya bemutatja az ész megközelítés előnyeit és azokat lépéseket amit már megtettek az e-kormányzat kialakítása érdekében. A kutatásaink azt is bizonyítják, hogy annak ellenére, hogy Svájc az egyik leginnovatívabb ország a világon, eddig nem használta ki a digitalizáció előnyeit a közszférában.”

A Procivis alapítója, Daniel Gasteiger elmondta, hogy teljesen lenyűgözte, amikor tudomást szerzett az észt közszféra digitális szolgáltatásairól és azonnal meglátta maga előtt a modellt, amiben a blokklánc technológia segítségével még hatékonyabb platformot tudnak majd létrehozni.  Az blokklánc alapú e-kormányzat szolgáltatások a jövő elektronikus demokrácia alapköveit rakhatják majd le hamarosan.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük