Pump & dump és hírolvasás 0.1 másodperc alatt

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A pump and dump (P&D) egy olyan koordinált ármanipuláció, ahol legtöbbször maguk a koordinátorok járnak jól. Persze erre is van ellenpélda, de nem túl sok, hiszen végtére is ők az elsők, akik bevásárolhatnak az adott coinból. A többiek már csak a felpumpált áron jutnak hozzá, így elég nagy rizikót tartalmaz egy ilyen manőver. A vélemények megoszlanak ezek hasznosságáról, bár tény hogy a hagyományos piacokon illegálisak a pump & dumpok, van azonban egy majdnem ugyanilyen formátum, ami teljes mértékben elfogadott mindenhol.

Nem, nem a Yobit tőzsde által szervezett ‘hivatalos’ pumpokra gondolok, azok kiverték a biztosítékot néhányaknál, hanem az olyan típusú bejelentésekre, minthogy a Coinbase listáz egy coint, vagy a Binance támogat egy hard forkot. Ezek olyan bejelentések, amelyre azonnal megugrik az árfolyam, általában aztán vissza is zuhan pár óra múlva, hiszen túl sok fundamentális érték nem kerül napvilágra (oké a Binance listázás azért menő volt régen, de miután a kevesebb mint 30 napos SUSHI tokenek kerülnek terítékre manapság megjegyezhetjük, hogy a Binance sem a régi). Ez is csupán egy pump & dump, csak nincs így leírva – a gyorsak nyernek, a többiek buknak. Oké, igen, vannak kivételek, de P&D-ből is tudnék olyat mutatni, hogy nem hinnéd el, annyira szép. Legtöbbször ez így van.

Nézzük csak meg a tegnapi hírt, miszerint a Coinbase listázza az YFI tokent:

Az YFI árfolyama 22 órakor megugrott, majd 23:37 perckor volt a legmagasabb (Mondjuk az sem világos, hogy ez csak a kis második hullám peak-je, ami véletlenül cunami lett? Ha igen, akkor az első peak úgy 5 perccel a bejelentés után volt, ami azért jóval szokványosabb, mint a 97 perc). Ne felejtsük el, hogy az YFI-t elég nagy hype veszi körül most, más tokeneknél ilyen hosszú emelkedés nem várható egy bejelentés után sem (kivétel erősíti talán a LINK-et, ami egész évben jól futott, sorra jöttek a listázások aztán mintha szeptemberre kifogyott volna a gőzből. A lényeg mind esetben továbbra is az, hogy végezzetek saját elemzést mielőtt valami shitcoinból bevásároltok. Én épp a DIA-n bukok 50%-ot, csak hogy tessék, ilyet is tudok).

A Coinbase bejelentése 22:00:10-kor történt a blogjukon. 22:00:11 és 22:00:13 között az ébredező botok bevásároltak (de most komolyan, mi tartott 3 másodpercig nekik?), aztán jött egy kis pangás, mígnem Twitteren is megjelent a hír 22:00:36-kor.

Készítettem egy orderbook chartot másodperces lebontásban. A last price chart azért nem releváns számomra, mert én arra vagyok kíváncsi, mennyiért tudtam volna venni/eladni a coinjaimat az adott pillanatban, nem pedig arra, hogy valaki random ember most-mínusz-random időben mennyiért vett/eladott. (bezzeg a rendes nem-kripto tőzsdék, ugye ugye? Itt még a spread kirajzolása is luxus lenne)

Ha valaki esetleg bottal piszkálná a Coinbase bejelentéseit, akkor itt a JSON amire szükséged van: https://api.rss2json.com/v1/api.json?rss_url=https://blog.coinbase.com/feed

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.