Ray Dalio szerint a Bitcoin egy különleges eszköz, de bizonytalan

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A Bitcoin egy rendkívüli és különleges találmány, ezt gondolja Ray Dalio, a Bridgewater Associates vezérigazgatója.

Úgy tűnik, Ray Dalio határozottan érdeklődik a Bitcoin iránt, bár vannak bizonyos fenntartásai az eszközzel szemben. Ezek egyike összefügg azzal a kockázattal, hogy a kormányok valamiképpen törvénytelenné tehetik. Ezt az elgondolást LinkedIn-en közzétett hosszú bejegyzésében részletezte a “Mit gondolok valójában a Bitcoinról” címmel.

Az első dolog, amit tisztáz, hogy ő nem Bitcoin szakértő, ezért a véleménye semmit sem ér. Mivel azonban gyakran kérdezik tőle, hogy mit gondol Bitcoinról, úgy döntött, hogy közzéteszi azt.

„Úgy gondolom, hogy a Bitcoin egy pokolian jó találmány. Egy új típusú pénz feltalálása egy számítógépbe programozott rendszeren keresztül, amely körülbelül 10 éve működik és gyorsan népszerűvé vált, mint a pénz egy típusa, mint pedig a vagyon tárolásának az eszközeként, az egy elképesztő teljesítmény.”

Ray Dalio úgy véli azonban, hogy a Bitcoin, mint bármely más hitelrendszer, a Bitcoin is gazdaggá tette azokat, akik feltalálták, és a korai alkalmazók közé tartoztak. A megalkotóknak sikerült az arany alternatív eszközévé tenniük a Bitcoint „mesés munkát” végezve.

bridgewater

Ray Dalio: A Bitcoin nem tart örökké

A Bridgewater Associates vezérigazgatója azonban attól tart, hogy a Bitcoin számos ok miatt nem lesz tartós.

Elismeri, hogy a Bitcoin előnye, hogy könnyen tárolható, csakúgy, mint más digitális pénznemek. Ez kielégítheti a tartalékeszközök és biztonságos menedék iránti növekvő keresletet. De köztudott, hogy legfeljebb 21 000 000 Bitcoin bányászható összesen. Itt jönnek be Ray Dalio kétségei.

„Bár a Bitcoin kínálata korlátozott, a digitális pénznemek kínálata azonban nem, mert újak jöttek és fognak is jönni, amik versenyeznek egymással. Így a Bitcoin-szerű eszközök kínálatának és a versenynek is szerepet kell játszania a Bitcoin és a egyéb kriptovaluta árak alakulásában. Valójában feltételezem, hogy jobbak jönnek majd, és kiszorítják a régebbieket, mert mindennek az evolúciója így működik.”

A Bitcoin problémája, hogy ebben a 10 évben soha nem változott, és ez azt jelenti, hogy fennáll annak a veszélye, hogy előbb-utóbb egy újabb, következő legjobb dolog jöhet létre:

„Mivel a Bitcoin működése rögzített, nem lesz képes fejlődni, és feltételezem, hogy kitalálnak egy jobb alternatívát, ami lekörözi a Bitcoint. Ezt kockázatnak tekintem. Ezért a „korlátozott kínálat” érv nem annyira igaz, mint amilyennek látszik”.

A Bitcoin kockázatát azzal hasonlítják össze, mint ami a BlackBerry-vel történt, amikor az iPhone felváltotta.

Mindazonáltal a Bitcoin már 10 éves múltra tekint vissza, amely során technológiája nagyon sikeresnek bizonyult. Ray Dalio szerint: “A technológiája nagyon jól működik, és nem lett feltörve”.

De ez nem azt jelenti, hogy nincsenek kockázatok. Ray Dalio szerint naiv dolog lenne azt gondolni, hogy egy digitális eszközt nem lehet feltörni. És mivel a Bitcoin digitális, kockázatokkal jár.

Dalio kormányzati fellépésre számít a Bitcoinnal szemben

Végül Ray Dalio megismétli, hogy attól tart, hogy minél fontosabbá válik a Bitcoin, annál több kormány ellenezheti:

„Ha a kormány (és talán a hackerek) meg akarják nézni, kinek milyen eszköze van, akkor kétlem, hogy a magánélet és a személyes adatok védelme megállítaná őket. Továbbá számomra úgy tűnik, hogyha a kormány meg akarna szabadulni a használatától, a legtöbb Bitcoin tulajdonos nem lenne képes sehol sem felhasználni azt, így a kereslet megsemmisülne”.

Ray Dalio szerint minél jobban növekszik a Bitcoin, annál valószínűbb a kormányzati fellépés. Mert a kormányok mindig is irányították a pénzt. Mondja:

“Gyanítom, hogy a Bitcoin legnagyobb kockázata az, hogy sikeres, mert ha sikeres, a kormányok megpróbálják megállítani, és meg is van a hatalmuk arra, hogy sikerrel járjanak.”

Röviden összefoglalva tehát, sok bizonytalanság övezi a Bitcoint, és Ray Dalio azt állítja, hogyha befektetne, azt annak tudatában tenné, hogy elveszítheti a befektetés 80%-át. És nem valószínű, hogy ebbe fektet, mert zárásként hozzáteszi:

„Alig várom, hogy kijavítsanak és többet tudjak meg a Bitcoinról. Másrészt hidd el, mondom, hogy én és a Bridgewater-es kollégáim figyelmesen összpontosítunk a vagyon alternatív tárolásának a lehetőségeire, így figyeljük a Bitcoint is.”

premik

Közel 10 éves IT tapasztalattal rendelkezek nagyvállalati fizetési rendszerek és fizetési megoldások fejlesztésében. A kriptók által képviselt érték mellett érdekel a mögöttes technológia is, és nagyon kíváncsi vagyok, hogyan épül egymásra a mainstream és a kriptovaluták világa.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.