Rég látott magasságokba lőtt a Coinbase részvényárfolyama

Úgy néz ki, hogy kezd megfordulni a Coinbase szerencséje – jelentős raliba kezdett a vállalat a részvénypiacokon. A Nasdaqon COIN ticker alatt listázott részvény árfolyama több mint 49%-ot növekedett a TradingView adatai szerint.

A közvetett kriptobefektetést kínáló részvény novemberben 77 dollárról indult, majd 115,93 dollárra lőtt az árfolyama az elmúlt napok során. Az erős bullish lendület ezzel 2022 májusa óta a legmagasabbra árazta be a COIN-t. Az ezt követő időszakban azonban a kriptopiac egyéves medvepiacba fordult.

A COIN ezzel meghaladta 200 napos mozgóátlagát (MA), 72,62 dollárnál, majd a 82,42 dolláros 50 napos MA-t is túlszárnyalta. A részvényárfolyam betért a „túlvásárolt” zónába a relatív erősségi index (RSI) alapján, amelyet a 82,83 dolláros árral ért el.

Rég látott magasságokba lőtt a Coinbase részvényárfolyama

A növekedés ellenére a COIN jelenlegi ára még mindig jelentősen alacsonyabb, mint az a 2021-es, piaci bevezetésekor volt. A tőzsde részvénye akkor 350 dollárt ért el, mielőtt 2022 elején megindult volna a lejtőn az ágazatot övező akkor piaci hangulat következtében.

Sok minden függ az ETF-ektől

A COIN jelenleg a visszatérését készítheti elő, hiszen a spot bitcoin ETF-ek bevezetése körüli bullish hangulat jó alapot szolgáltat a növekedésre.

Az olyan befektetési óriások, int a BlackRock, Ark Invest, Grayscale, WisdomTree, Valkyrie és a Fidelity már mind beadták ETF-kérvényüket az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelethez (SEC).

Ezekben a kérvényezőkben egy közös pont van: mindannyiuk számára a Coinbase nyújt kriptoletéti szolgáltatásokat.

A spot bitcoin-ETF alapvetően egy biztonságos befektetési formát jelent a mainstream befektetők számára, hogy belépjenek a kriptopiacra a hagyományos pénzügyekeken keresztül. A szabályozott környezetnek köszönhetően így ezeknek a vállalatoknak nem kell amiatt aggódniuk, hogy szabályt sértenek tevékenységükkel.

Kapcsolódó cikkünk: A SEC elnök újabb megszólalása a kriptók szabályozásáról

Bár nem ez az első próbálkozás, hogy bevezessék a spot bitcoin-ETF-et, az SEC-vezér Gary Gensler továbbra is sorra utasítja el az erre irányuló kérelmeket. A lépés mögött álló leggyakoribb indokként piaci manipuláció veszélye, a pontatlan adatszolgáltatás és a robusztus befektetővédelmi mechanizmusok hiánya szerepelnek.

A piaci elemzők ennek ellenére optimisták: becslésük szerint 90% az esély arra, hogy már a jövő év elején elindulhasson az első spot bitcoin-ETF az Egyesült Államokban. A Bloomberg ETF-elemzője, James Seyffart előrejelzése szerint a spot bitcoin-ETF már 2024 januárjában megjelenhet.

Átrendeződés zajlik a kriptotőzsdék versenyében

A Coinbase több fronton is közvetett győzelmet aratott az utóbbi időben. A CryptoQuant adatai szerint a Binance bitcoin-készletei 5000 BTC-re csökkentek, miközben a Coinbase jelenleg 12.000 bitcoint birtokol.

A CryptoQuant ezeket a változásokat a lakossági kiáramlásokkal indokolja a Binance irányából a Coinbase Pro irányába – ez jelentős eltolódást jelent a kriptotőzsdék versenyének dinamikájában. Az elemzőcég állítása szerint számos intézményi befektető a Coinbase platformját használja a kriptokereskedésre és letétkezelésre. Ez főként a Coinbase Nasdaqon való listázásának, valamint szabályozói megfelelésének tudható be – biztonságos környezetet teremtve ezzel a befektetőknek.

A Binance kriptotőzsde legutóbb 4,3 milliárd dolláros büntetés kapott 4 amerikai kormányügynökségtől is, többek között az Igazságügyi Minisztériumtól, valamint az Amerikai Határidős Árutőzsde Felügyelettől.

A bírság oka a pénzmosás elősegítése, valamint a szankciók megsértése volt. A vádalku keretében Changpeng Zhao, a kriptovilág népszerű vezéralakja és a Binance CEO-ja lemondott vezérigazgatói tisztségéről.