Rekord: 870,000 dollárért kelt el egy Legends of Zelda videójáték

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Egy pénteki aukción egy legelső NES (Nintendo Entertainment System) kiadású Legend of Zelda videójáték, eredeti, bontatlan, sértetlen csomagolásban, rekord magas, mintegy 870,000 dollárért talált vevőre. Az 1987-es kópia ezzel a forintban kifejezve 260 milliós árral világrekordot állított fel.

Mióta az Amerikai Federal Reserve a koronavírus válság gazdasági hatásainak enyhítésére tett kísérletként már több mint egy éve bedurrantotta a pénznyomdákat, a nehezen meghatározható értékű termékek piacán elég durva áremelkedést tapasztalhattunk. Bár az egyre nagyobb inflációs félelmek (és az egyre nagyobb tényleges infláció) okán könnyen lehet, hogy a történet vége sírás rívás lesz, a hirtelen jött pénzbőség és az eszközvásárlási program miatt az utóbbi időben sorra köttetnek az újabb és újabb rekordösszegű eladások.

60 millió dolláros NFT műalkotás, tízezer százalékot emelkedő dogecoin árfolyam, csak, hogy pár példát említsünk. Csak idő kérdése volt, hogy a jelenség mikor érezteti magát a gyűjtői piacon, és annak is az egyik legnépszerűbb szegmensében, a videojáték relikviák piacán.

A korábbi rekord alig 2 hónapot tartotta magát

A korábbi rekord egy 1986-os Super Mario Bros, szintén NES videojáték volt, ami 660 ezer dollárért kelt el, láss csodát, alig két hónapja, még április folyamán.

Az aukciót szervező Heritage Auctions képviselője, Eric Bradley videó játék szakértő mesterműnek nevezte a játékot, a vevő személyét, viszont annak külön kérésére nem fedte fel. Sőt, igazából egyáltalán semmilyen részletet nem tudni a vevőről, aki mindenképpen teljesen ismeretlen kívánt maradni.

Talán attól tart, hogy a haverjai cikiznék ha tudnák, hogy ilyen dolgokra költi a pénzét, bár ha simán kifizetett közel egymillió dollárt egy videójátékért, akkor valószínűleg azért nem kell túl sok minden miatt aggódnia.

Az mesterségesen generált esztelen pénzbőség, ami mögött sokszor gyakorlatilag semmilyen konszolidált érték alapú fedezet nem áll, nem is jellemezhetőbb jobban, minthogy alig egy évvel ezelőtt még „csupán” 114 ezer dollár volt a valaha eladott legdrágább videójáték rekordja.

A téma követői szerint pedig innentől kezdve csak rövid idő kérdése, hogy elérjük az egymillió dolláros határt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.