Rekord alacsony szintre zuhant a bitcoin kínálata, nő az intézményi befektetők érdeklődése

Folytatódik a kriptotőzsdék bitcoinkínálatának kimerülése, ami a MicroStrategy kriptobefektetésekkel foglalkozó tanácsadó cég szerint újabb bizonyítéka a virtuális valuták széleskörű térnyerésének. A Coinbase, amely a legnépszerűbb online kriptotőzsde, a közelmúltban mintegy 14600 bitcoint értékesített új befektetőknek, ami több mint 800 millió dolláros forgalmat jelent.

Ahogy a bitcoin népszerűsége és elfogadottsága egyre emelkedik, úgy a növekvő kereslet folyamatosan szívja fel a piacról a még gazdátlan érméket. A Crypto Quant számításai szerint jelenleg csupán 2,31 millió szabad kibányászott bitcoin vár gazdára a világ tőzsdéin, ami a kriptovaluta megjelenése óta mért legalacsonyabb érték.

Ez a közel kétmillió coin a pillanatbeli 56000 USD körüli értéken számolva összesen mintegy 130 milliárd dollárt jelent. Bár ez viszonylag csekély összegnek tűnhet a bitcoin jelenlegi már több mint 1000 milliárd dolláros piaci kapitalizációja mellett, viszonyításképp az egész éves magyar GDP 2019-ben 163 milliárd dollárt tett ki.

Nő a nagyvállalati befektetők bitcoin éhsége

Elemzők szerint a kisbefektetők lelkesedése mellett az olyan nagyvállalati befektetők bitcoin iránti nyitása is hozzájárult a folyamathoz, mint a Tesla, a MicroStrategy, a Square és a Stone Ridge. A MicroStrategy alapítója, Michael Saylor a prognózisának beteljesülését véli felfedezni az adatokban; Saylor korábban úgy nyilatkozott, hogy elkerülhetetlen, hogy a pénzügyi diverzifikáció és az inflációs félelem elleni védekezésben ne hasítsanak ki saját piaci szeletet maguknak a kriptovaluták, elsősorban a bitcoin; a kötvények, részvények, az ETF-ek és az arany kárára.

Saylor is azon elemzők egyike, akik szerint hamarosan újabb exponenciális emelkedést tapasztalhatunk majd a bitcoin árfolyamában, az egyre szűkülő kínálat és az egyre nagyobb vásárlási hajlandóság együttes, egyidejű jelenléte okán.

Kérdés persze, hogy mennyire tudja, vagy akarja ezt a folyamatot megakadályozni a szabályozói környezet, hiszen a világ számos részén nem nézik jó szemmel a sokak számára nehezen érthető és ellenőrzés alatt tartható kriptovaluták térnyerését. Azonban, mint az már Kína esetében is bebizonyosodott, egy esetleges hivatalos tiltás sem feltétlenül hozná meg a várt eredményeket, pont az ilyen technológiák feletti nehézkes központi ellenőrzés okán.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.