Rekord összegért, 6,6 millió dollárért kelt el egy digitális alkotás Donald Trumpról

Az NFT-tokenek (non-fungible tokenek=nem helyettesíthető tokenek) piaca kezd soha nem látott szintekre emelkedni. Egy Donald Trump NFT, vagyis egy Trumpot ábrázoló digitális művészeti alkotás nem kevesebb, mint 6,6 millió dollárért kelt el.

A művész

A műalkotást a Beeple névre hallgató népszerű digitális művész hozta létre, akinek egyébként is elég jól indult a 2021-es év. Még a hónap elején a világ egyik legnépszerűbb aukciós háza, az egyesült királyságbeli Christie’s beleegyezett abba, hogy Beeple “Mindennapok: Az első 5000 nap” (Everydays: The first 5000 days) NFT-jét árverésre bocsássa. Erre az alkotásra még 12 napig lehet licitálni, a cikk írásának pillanatában már 2,8 millió dollárnál tart a licit.

A Trump NFT

Beeple a “Crossroad” nevet adta a Trumpot ábrázoló NFT-nek, amely a Nifty Gateway kereskedési platformon kelt el a napokban 6,6 millió dollárért, méghozzá “használtan”. A művet ugyanis Beeple-től egy Pablo néven jegyzett gyűjtő vásárolta meg, akinek egyébként már több mint 100 digitális műalkotás található a portfóliójában. A Trump NFT-t néhány ezer dollárért szerezte meg 2020 októberében, majd decemberben úgy döntött Pablo, hogy továbbad a műalkotáson 66,666 dolláros kikiáltási árral. Végül ennél jóval többért sikerült túladnia rajta, mivel egy Baby Beluga nevű felhasználó szépen felnyomta az árat 6,6 millió dollárra.

A Nifty Gateway sem számított arra, hogy a Trump NFT ennyire népszerű lesz. Az üzlet sikeres lebonyolítását követően a cég gratulált a művésznek és az új tulajdonosnak, valamint hozzátette, hogy “történelmet írtak”, mivel ez a Beeple alkotás lett a világ eddigi legértékesebb NFT-je. Beeple-t is megdöbbentette a hír, miszerint ilyen drágán kelt el az alkotása.

Beeple egyébként még a 2020-as amerikai elnöki választásokat megelőzően hozta létre a művet, amely Trumpot ábrázolja meztelenül, ahogy egy parkban a földön fekszik “vesztes”, “hodl” és más feliratokkal a testén.

Kapcsolódó:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.