„Rémálom vár a kriptoiparra” – Mark Cuban milliárdos szerint a SEC a kriptotörvények szigorítására készül

A Shark Tank sztárja és a Dallas Mavericks kosárcsapat tulajdonosa, Mark Cuban arra figyelmeztetett, hogy az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) hamarosan nagyon szigorú szabályozásokkal fog előállni a tokenek regisztrációjára vonatkozóan.

Cuban egy tweetben figyelmeztetett arra, hogy a SEC nemsokára szigorítani fog a kriptovaluták regisztrációján. A milliárdos a véleményét egy kommentben fejtette ki Pat Toomey amerikai szenátor Twitter bejegyzése alatt, aki szintén a SEC-et bírálta a Coinbase egy volt alkalmazottja elleni helytelen eljárás miatt. Az eset során a tőzsdefelügyelet 9 tokent értékpapírként azonosított, a Coinbase viszont tagadta, hogy az érméket értékpapírként listázták volna. Toomey megjegyezte:

„Az intézkedés tökéletes példája annak, hogy a SEC-nek egyértelmű az álláspontja arról, hogy bizonyos tokenek miért minősülnek értékpapírnak. Ennek ellenére a SEC elmulasztotta nyilvánosságra hozni ezt az álláspontját, mielőtt eljárást indított volna.”

Cuban egy videóban mutatta be, milyen bonyolult bármit is elintézni a SEC-nél

Cuban, akinek a nettó vagyona körülbelül 4,7 milliárd dollár, úgy véli, hogy a SEC hamarosan olyan szabályokkal fog előállni a tokenek regisztrálására vonatkozóan, amelyek rémálomként várnak a kriptoiparra. A milliárdos a szenátor tweetje alá azt írta:

“Szerinted ez rossz? Várj, amíg meglátod, mit találnak ki a tokenek regisztrációjára. Rémálom vár a kriptoiparra.”

Cuban a tweetjében egyébként egy YouTube videót is belinkelt, amelyben azt mutatja be, hogy megpróbál benyújtani egy kérvényt a SEC-hez annak érdekében, hogy az egyik részvényvásárlása ne sértsen bizonyos törvényeket. A Dallas Mavericks tulajdonosa azonban megmutatta, hogy az eljárás rendkívül bonyolult, hangsúlyozva, hogy a tőzsdefelügyelet nem biztosítja az ügyfeleit arról, hogy nem szegik meg a törvényt. “Még engem is sokkolt, amit találtam.” – írta, miután végigment a SEC által előírt eljáráson.

Nem ez volt az első alkalom, hogy a milliárdos a SEC-et bírálta

Cuban már korábban is kritizálta a SEC-et, amiért az folyamatosan a kriptoszektor szabályozásain próbál szigorítani. Augusztusban például a milliárdos a SEC elnökét, Gary Genslert a befektetők nem megfelelő tájékoztatása miatt bírálta.

“Ha a befektetők érdekeit tartaná szem előtt, akkor megkönnyítené az ügyfelek kérdéseinek feltevését és megválaszolását. Ön ezt szinte lehetetlenné teszi. Azok, akik nem engedhetnek meg maguknak egy ügyvédet, csak találgathatnak.” – hangsúlyozta.

A SEC-et egyébként nemrég egy amerikai kongresszusi képviselő, Tom Emmer is kritizálta, amiért az a kriptoszektor szabályozásával van elfoglalva. Emmer elmondta: “Gensler elnök alatt a SEC egy hataloméhes szabályozóvá vált, amely magához csalogatja a vállalatokat, majd végrehajtási intézkedésekkel sújtja őket…”