Rendes kriptoszabályozást és saját NFT-t akarnak a britek

A britek is észbe kaptak és talán végre összehoznak egy rendes kriptoszabályozást.

Miután a Brexitnek hála a nagybankok testületileg kiköltöztek a londoni cityből, az angolok igen rossz helyzetben találták magukat. A világban addig elfoglalt pénzügyi befolyásuknak búcsút inthettek, és most igyekeznek más úton visszajutni a csúcsra. A jelek szerint a kriptókon keresztül terveznek “világuralomra” törni.

A brit királyi NFT

A héten a brit pénzügyminiszter felkérte a Királyi Nyomdát, hogy adjanak ki egy NFT-t. A tokenről még ugyan nincsenek további részletek, de az akció csak egy része egy átfogó kormányzati tervnek.

A brit kormány ugyanis a digitális valuták világában szeretne ismét vezető pozícióba kerülni, miután a “valódi” bankok faképnél hagyták. John Glen, a pénzügyi szolgáltatásokért és államkincstárért felelős miniszter a grandiózus terv több részletét is megosztotta.

Digitális pénzügyek

A pénzügyi szempontból legfontosabb lépésként beemelnék a stabilcoinokat az ország elektronikus fizetési rendszerébe, így azok is a hagyományos valutákra vonatkozó szabályrendszer alá tartoznának. Ezzel párhuzamosan dolgoznának egy világszinten élen járó törvénycsomag megalkotásán, ami szabályozná a kriptók kereskedelmét. Vizsgálnák továbbá a DeFi hitelek és a staking megadóztatásának lehetőségeit. A fentiek mellett pedig a blokklánc-alapú hitelviszonyt megtestesítő eszközök bevezetését is előkészítenék.

Jogi keretek

A pénzügyi keretek önmagukban azonban nem képesek biztosítani a megfelelő működést. Ezért Cryptoasset Engagement Group néven létrehoznak egy testületet, ahol a miniszterek, a jogalkotók és a kriptocégek együttműködhetnek a keretrendszer kialakításában.

A törvénykező testületet egyúttal megbíznák a decentralizált autonóm szervezetek, más néven DAO-k jogi státuszának tisztázásával.
De mielőtt bárki azt feltételezné, hogy egy igazi karót nyelt rendszer születését láthatjuk, Glen lehűtötte a kedélyeket:

“Nem szabad egy statikus, merev rendszerként gondolnunk a szabályzatra. Inkább tekintsünk úgy rá, mint egy szabályozó “kódra” , mint egy számítógépes kódra, ami szükség szerint finomítható és újraírható.”

Mindeközben a világban

Kérdéses azonban, hogy mire lesz mindez elég. A britek ugyanis megint lemaradva kullognak a világ többi része után. Az Egyesült Államokban például állami szinten már beindult a szabályrendszerek kialakítása. Biden elnök pedig a múlt hónapban rendeletben kötelezte a szövetségi ügynökségeket a közös, államok feletti kriptoszabályrendszer megalkotására.
Az EU sem tétlenkedett az utóbbi hónapokban. A Bizottság rendezte a kriptobányászat sorsát ugyanakkor további szigorításokat is bevezetett.