Elítéltek két román állampolgárt cryptojacking és malware terjesztése miatt

Két román kiberbűnöző 21 rendbeli bűntett, köztök cryptojacking és malware terjesztése miatt kerül börtönre az Egyesült Államokban, jelentette az U.S. Department of Justice.

Bogdan Nicolescu és Radu Miclaus többek között banki csalás, súlyos személyazonossággal való visszaélés, pénzmosás és 12 rendbeli internetes csalás miatt kerül börtönbe.

Már 2007 óta aktívak voltak, akkor még vírusos e-maileket terjesztettek a Western Union, Norton AntiVirus és az amerikai IRS adóhatóság neve alatt. Az e-mailhez csatolt fájlokra kattintva az áldozatok gépére malware települt, és privát e-maileket küldött át a csalóknak. Az e-mailekből ezek után kinyerték az érzékeny adatokat, köztük jelszavakat és bankkártya adatokat is. Az így eltulajdonított adatokat darknetes aukciós portálokon is árulták.

Egy újabb metódusuk segítségével kriptopénz bányász malware szoftverrel fertőztek meg több mint 400 000 számítógépet és mobiltelefont (angolul cryptojacking) az Egyesült Államokban és akciójukkal több millió dollárt gyűjtöttek.

Augusztus 14-én lesz az ítéletük.