Romokban a kriptopiac – Mibe fektessünk ezután?

Sajnos a kriptopiacon tapasztalható negatív trend tovább folytatódik. A legnagyobb érmék közül a legtöbb, az elemzők által várt árfolyam alá esett. Alábbi írásunkban röviden ismertetjük, mi történt idáig, mire lehet számítani a közeljövőben, továbbá bemutatunk néhány, előértékesítési szakaszban lévő projektet, amikhez már most érdemes lehet csatlakozni.

Középpontban az FTX

2022 novemberének első hete valószínűleg a befektetők túlnyomó részének, örökre az emlékezetébe fog vésődni. Ez volt az a hét ugyanis, amikor pillanatok alatt többéves mélypontra került gyakorlatilag a teljes kriptopiac. Az események epicentrumában az FTX kriptotőzsde áll. Az elmúlt időszakban az FTX – valószínűleg tudatosan – olyan képet igyekezett kialakítani a vállalatról, hogy annak semmilyen anyagi nehézsége nincsen, sőt. A vállalat még fel is ajánlott több száz millió dollárt a nehézségekkel küzdő kriptocégek számára.

Ezek után okkal hihette bárki, hogy semmilyen likviditási gonddal nem küzd az FTX, azonban november 6-án a Binance vezérigazgatója, CZ bejelentette, hogy vállalata túladna az összes FTX érmén. Ezen a ponton néhány nap alatt kopernikuszi fordulat következett be a teljes piacon. Mint annyi más hasonló esetben, az alapvető problémát itt is a bizalom elvesztése jelentette. Köszönhető ez annak, hogy az FTX leállította a kifizetéseket, és felröppent a cég fizetésképtelenségének a híre, és később a csődeljárás hírét hivatalosan is megerősítették.

A mostani helyzet sokkal többről szól, mint egy cég rossz gazdálkodásáról. Jelenleg nem lehet biztosan tudni, hogy a kriptotőzsdék milyen fedezettel rendelkeznek. Még az sem kizárt, hogy más kriptotőzsdék is, hasonlóan az FTX-hez, valójában nem rendelkeznek a kellő fedezettel ahhoz, hogy kifizessék a befektetőiket. Amennyiben tényleg ez a helyzet, abban az esetben a teljes kriptopiac válságba kerülhet.

Proof-of-reverse

Annak érdekében, hogy ne jussanak az FTX sorsára, több kriptokereskedelemmel foglalkozó cég is jelezte, hogy bevezetik a proof-of-reserve rendszerét. Ezzel gyakorlatilag transzparensé válik, hogy a vállalatok mekkora mennyiségű eszközzel és tőkével rendelkeznek.

Az események hatására a BTC 16,000 az ETH pedig 1100 dollár alá esett, amit egy – jelenleg is tartó – korrekció követett. Nehéz lenne megmondani, merre fognak az események menni, az azonban biztos, hogy 2022 egy borzalmas év. Bízzunk benne, hogy az év hátralévő része már nem tartogat hasonló eseményeket a befektetők számára.

Ennek ellenére viszont nem lehet azt mondani, hogy ne lennének ígéretes projektek, amik könnyedén válhatnak majd a következő évek igazi sikertörténeteivé. Az alábbiakban ezek közül mutatunk be néhányat, amikhez még a hivatalos jegyzés előtt, az előértékesítési szakaszban lehetőség van csatlakozni.

Dash 2 Trade – A kriptopiac Bloomberg terminálja

Ahogy az a piac jelenlegi állapotából is jól látszik, nehéz lenne pontosan megjósolni, hogyan fog változni egy érme árfolyama. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lenne érdemes minél alaposabb elemzéseket elvégezni a befektetések előtt. Erre kínál megoldást a Dash 2 Trade.

A 15 fős fejlesztőcsapat által létrehozott platform segítségével, a befektetők kedvezményes áron, D2T tokenek vásárlásával a legprofibb eszközökhöz juthatnak hozzá. A felhasználók számára a klasszikus analizálásra alkalmas mutatókon túl, rendelkezésükre állnak társadalmi mutatók, kereskedési stratégiák, auto-trade botok és szignálok.

A komplex szolgáltatásokkal bárki számára, könnyedén átláthatóvá válik az amúgy néha kaotikusnak tűnő kriptopiac. Minden nagyobb eseményről, közösségi médiában felbukkanó új érméről, izgalmas előértékesítésről azonnal értesítést kaphatunk, sőt még a vásárlások is végrehajthatóak teljesen automatikusan.

Az érme jelenleg közel 6 millió dollárt gyűjtött össze, és a harmadik előértékesítési szakaszánál tart.

Azok számára, akik csatlakozni szeretnék, megtehetik a projekt hivatalos honlapján keresztül.

D2T token vásárlása

Impact Project – karbonkreditekkel a felmelegedés ellen

Az Impact Project célja, hogy az ERC-20 natív IMPT tokenek segítségével forradalmasítsa a karbonkredit-kereskedelmet. A befektetők, a vállalat partnereinél végrehajtott vásárlásokat követően, NFT formátumban létező érmékkel gazdagodhatnának. Jelenleg több, mint 25,000 ilyen partnert tudhat maga mögött az Impact Project, és a lista folyamatosan bővül.

Az így megszerzett érmékkel tulajdonosaik szabadon kereskedhetnek, vagy akár úgy is dönthetnek, hogy „nyugdíjazzak” őket. Ezzel a folyamattal az érme valóban megszűnik, majd a légkörből ténylegesen kivonásra kerül egy tonna szén-dioxid. Ezt követően az önzetlenség jutalmául a befektető egy egyedi, értékes NFT műalkotást kap ajándékba, amit akár az ökoszisztéma belső piacterén értékesíthet is.

A piac bizalmát mutatja, hogy már most több, mint 12,5 millió dollár gyűlt össze az előértékesítés során, és úgy néz ki, a fejlesztők még idén elérhetik a kitűzött 25,98 millió dolláros célt.

Biztosak lehetünk benne, hogy a zöld kezdeményezések jelentősége hatványozódni fog az elkövetkezendő években, ezért ideális hosszútávú befektetés lehet az IMPT azok számára, akiknek szívügye a környezetvédelem.

IMPT vásárlása

Calvaria – a legjobb ingyenes P2E kártyajáték

A cikk írásának idején a Calvaria a negyedik előértékesítési szakaszának a nyolcvan százalékát már maga mögött tudhatja, amit mindössze néhány rövid hét leforgása alatt értek el a fejlesztők. A kiemelkedő siker nem véletlen.

A Calvaria egy P2E (Play-to-Earn vagyis Játssz, hogy nyerj) jellegű blokklánc technológiát használó játékplatform. Egy túlvilági környezetben a felhasználóknak lehetősége van sikeres csatákat követően profitra szert tenni és kártyákat gyűjteni. A megszerzett kártyákat fejleszthetik a játékosok a platform egyik natív tokenjével, az eRIA-val, de dönthetnek úgy is, hogy profitért cserébe eladják őket. Bár hasonló projektekből nincs hiány a piacon, a Calvaria-t egy dolog mégis különlegessé teszi: bárki számára teljesen ingyenesen játszható.

A játék megkezdéséhez nincs szükség kriptotárcára, kriptopénzre vagy bármilyen összeg befizetésére. A regisztrációt követően minden új felhasználó egy ingyenes NFT kártyapaklit kap az induláshoz. Ezt követően a játékosoknak már csak annyi a dolguk, hogy minél ügyesebb stratégia szerint használják fel a birtokolt kártyáikat és minél több csatát megnyerjenek.

A Calvaria natív tokenje a RIA. Ezeknek a segítségével a felhasználók beleszólhatnak az ökoszisztémán belüli kormányzásba, passzív jövedelem ellenében stakelhetik őket vagy új kártyákat vásárolhatnak velük.

Az előértékesítés október 22-én kezdődött, és azóta több, mint másfél millió dollár gyűlt össze. A RIA tokenek mennyisége véges, ezért a kriptojátékok szerelmesei számára érdemes még most vásárolni belőlük.

RIA token vásárlása

RobotEra – Izgalmas P2E Sandbox játék

A játék helyszínéül a kataklizmán átesett Taro bolygó ad otthont. Ebben a világban, az egymással békében élő, emberi tudattal rendelkező, katasztrófát túlélő robotok uralkodnak. Nekik – vagyis a játékosoknak – az elsődleges célja, hogy létrehozzanak egy virágzó ökoszisztémát.

Minden felhasználó a csatlakozást követően egy saját egyedi, NFT robotot és egy kontinenst kap. A birtokolt terület szabadon alakítható, lehetőség van jutalmakért cserébe nyersanyagot bányászni, építkezni vagy akár vidámparkokat létrehozni.

robotera metaverzum

Minden játékos számára lehetőség van továbbá egy robot segítő létrehozására is. Ez a segítő, a játékos által birtokolt robot NFT helyett indul csatába, így nem fordulhat elő, hogy saját robotunkat elveszítsük.

A fejlesztők nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy a játékon belül egy közösség jöjjön létre, ezért számos küldetést kizárólag más játékosokkal együttműködve lehet megcsinálni, illetve a kontinensek között is szabad az átjárás.

Ezzel a Taro világa valóban élettel telivé fog válni, amiben hasonlóan a Minecrafthoz, közös erővel egészen grandiózus alkotásokat lehet majd létrehozni.

A projekt jelenleg a háromból az első előértékesítési szakaszánál tart.

Amennyiben felkeltette az érdeklődésedet a RobotEra, érdemes lehet még most csatlakozni, mivel később sokkal magasabb áron lesznek elérhetőek a natív TARO érmék.

TARO token vásárlása