Röviden, tömören, érthetően: miért fontos az Ethereum?

A világ második legértékesebb kriptója sokak szerint egyben az egyik legérdekesebb is —  de hogy megértsük, először ismernünk kell az eredetét.

Kezdetben vala a Bitcoin. A kriptovaluta sokak számára egyet jelent a digitális pénz szinonimájával a 70 milliárd dolláros (19 000 Mrd Ft) piaci kapitalizációjával. Sokak szerint azonban az Ethereum sokkal izgalmasabb, mint a szalagcím-rabló nagytestvére. Ahhoz, hogy megértsük, miért ilyen népszerű, hogy egyáltalán tisztában legyünk az Ethereum nevű szoftver lényegével, vissza kell mennünk az időben.

2008 Halloween estéjén egy csoport vagy egyén (Szatosi Nakamoto néven) publikálta azt a Bitcoin fehér könyvet, ahol arról ír, hogy a peer-to-peer (közvetlen, direkt, köztes felektől mentes) értéktranszfer során egy decentralizált számítógéphálózatra fog támaszkodni. Ezek a számítógépek fognak hitelesíteni és rögzíteni minden egyes tranzakciót a megosztott és titkosított főkönyvön. Nakamoto ezt a főkönyvet blokkláncra keresztelte, mert a tranzakciók csoportja blokkokba rendeződik és minden egyes blokk kriptográfiailag kapcsolódik az azt megelőzőhöz.

A többi már történelem: a Bitcoin 10 év alatt ismerté vált mindenütt és hamarosan egyre többen kezdtek el azon morfondírozni, hogy vajon mi másra lehetne még használni a blokkláncokat. Legyen szó orvosi adatok nyomon követéséről vagy komplex pénzügyi tranzakciók végrehajtásáról, a lehetőségek száma végtelen. Ám a Bitcoin hálózat szerkezete és dizájnja elsősorban mint fizetőeszköz érvényesül és emiatt korlátozva van a potenciális alkalmazások tárháza (egyelőre), ezért a Bitcoin-hívők elkezdtek brainstormingolni, mi mást lehetne kihozni a blokkláncokból.

Ez az ősleves, amiben az Ethereum megfogant.

Ugorjunk 2013-ba. Az akkor 19 éves Vitalik Buterin először publikálta az ötletét egy olyan blokklánc rendszerről, amely különféle decentralizált alkalmazásokat is futtatni tud. Buterin ezt úgy érte el, hogy belesütött az Ethereumba egy programnyelvet és így az Ethereumot a fejlesztők saját igényeik szerint módosíthatták. Az új appok úgynevezett okosszerződéseken alapulnak — amik olyan számítógépes programok, amik tranzakciókat képesek végrehajtani és általában az adott token/kriptó átutalását vonja maga után a résztvevők által lefektetett feltételek alapján.

Képzeljük el, hogy automatikusan kriptovalutát szeretnél küldeni a barátodnak egy kijelölt időpontban. Vegyél erre egy okosszerződést. Az összetettebb okosszerződések már az új kriptovaluták generálását is lehetővé teszik. Ez a funkcionalitás hajtja az elsődleges tokenértékesítéseket (ICO) és az értékpapír kibocsátásokat (STO).

A számítási kapacitás, ami az okosszerződések futtatásához szükséges, egy nyílt, bárki által csatlakozható elosztott hálózat révén áll rendelkezésre. A számítógépek, ahogy a Bitcoin hálózatán is, hitelesítik és rögzítik a tranzakciókat. Az ether tokenek, melyek jelenlegi ETH/USD árfolyama 134 USD (37K Ft), jelentik a jutalmat a számítási kapacitásért. Mialatt a Bitcoin az első megosztott globális számviteli főkönyv, az Ethereumnak az első megosztott globális számítógépnek kellene lennie. A technológia még gyerekcipőben jár, és még rengeteg problémát kell orvosolni, de ez teszi a kísérletet ilyen csodálatossá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük