Rubel helyett kriptopénzzel fizetnek az orosz farmerek

Kolionovo városában a helyiek már a saját kriptopénzükkel fizetnek rubel helyett.

Rubel helyett kolion

Az egyik helyi lakos, Mikhail Shlyapnikov, korábban bankban dolgozott, de visszatért a mezőgazdasághoz. Szeretett volna hitelt felvenni a földjére, de a bankok több, mint 12%-os kamatra ajánlottak csak hitelt a kisvállalkozásnak.

Ekkor döntött úgy, hogy inkább kibocsát egy saját pénzt a helyi gazdaság számára. Először papír alapú „kolion” bankjegyeket bocsátott ki, melyet azonban 2015-ben betiltott az orosz bíróság. Majd 2017 áprilisában akkori árfolyamon 500 ezer dollár értékű kriptopénzt bocsátott ki a Waves platformján keresztül. A tokenek mögött 500 BTC értékű fedezet áll, mely most 3,7 millió dollárt ér. Jelenleg 2 millió kolion érme van forgalomban.

A kolion kriptopénzt nem lehet bányászni. Vagy egy váltón keresztül lehet megvásárolni, vagy azzal lehet hozzájutni, hogy a Kolionovo város lakosainak segítenek a szántásban. A kis városban már szinte mindenki kolion tokennel fizet az árukért és szolgáltatásokért.

„Nem akartam a bankok rabszolgája lenni, ezért ki kellett találnom a saját pénzem. És megcsináltam: most én vagyok a saját magam bankja, kormánya és szabályozó hatósága egyben.” – nyilatkozott a napokban a CNN-nek Shlyapnikov.