Salvador elnöke szerint a bitcoin áremelkedése csak idő kérdése

Annak ellenére, hogy a bitcoin árfolyama a novemberi 68 ezer dolláros történelmi csúcs óta majdnem 50%-ot zuhant, a kriptovaluta támogatói – köztük Salvador elnöke is – továbbra is bíznak az áremelkedésben.

Salvador elnöke, Nayib Bukele egy héttel ezelőtt jelentette be, hogy a közép-amerikai ország az alacsony árfolyamot kihasználva 15 millió dollárért vásárolt bitcoint, az elnök most pedig egy bejegyzésben magyarázta el, hogy miért indulhat növekedésnek a népszerű kriptovaluta. Bukele szerint a világ milliomosai hamarosan annyi BTC-t fognak vásárolni, hogy nem jut majd elég mindenkinek, ez pedig az árfolyam emelkedéséhez fog vezetni. Az elnök a Twitteren azt írta:

“Több mint 50 millió milliomos van a világon. Képzeljük el, hogy mindegyikük úgy dönt, hogy legalább csak egy bitcoint vásárol. Viszont összesen csak 21 millió bitcoin lesz a világon. Még a felüknek sem elég. A hatalmas áremelkedés csak idő kérdése.”

Nayib Bukelét az elmúlt hónapokban számos kritika érte, ugyanis folyamatosan több millió dolláros bitcoin vásárlásokkal növeli az ország kriptoportfólióját. Az elnök vásárlásait több nagy intézmény, köztük a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is kifogásolta.

A múlt héten egyébként az IMF ismét arra kérte Salvadort, hogy szüntesse meg a bitcoin törvényes fizetőeszközként való használatát. Bukele legutóbbi tweetje alapján viszont esze ágában sincs kivezetni a kriptovalutát.

Arizonában is törvényes fizetőeszköz lehet a bitcoin

Érdekes módon egyre több ország gondolkodik a bitcoin törvényes fizetőeszközként való bevezetésén. Legutóbb például a Twitteren és a Telegramon keringett egy törvényesjavaslat, miszerint Arizona államban bevezetnék a BTC fizetőeszközként való használatát. Lark Davis kriptoelemző szerint ez hatalmas üzlet lehet, ha Arizonának sikerül meggyőznie a hatóságokat.

“Ha Arizonának sikerülne a bitcoint törvényes fizetőeszközzé tenni, akkor ez egy nagyon nagy dolog lenne! Körülbelül annyi lakosa van, mint Salvadornak, de több mint 10-szer akkora GDP-vel rendelkezik. Ráadásul a BTC törvényes fizetőeszközzé válása egy amerikai államban komoly következményekkel járna. De ne gondoljátok, hogy minden könnyen fog menni.” – írta Davis a Twitteren.

A bitcoin árfolyama egyelőre továbbra is 36 és 38 ezer dollár között mozog, a cikk írásakor egy bitcoin 37 077 dollárt ér.