Salvadori elnök kontra Bloomberg: árad a hazugság a mainstream médiában

Nayib Bukele, El Salvador elnöke “hazugságokkal teli” jelentésnek nevezte a Bloomberg bitcoin kísérletről szóló jelentését. Úgy tűnik, a kriptoközösség nagyrészt egyetért vele.

El Salvador elnöke, Nayib Bukele a Twitteren ostorozta a Bloomberget az ország bitcoin kísérletéről szóló jelentése miatt. Bukele december 5-én tweetelte, hogy a Bloomberg cikke “tele van hazugságokkal”, és arra utalt, hogy a média csak válogatott témák iránt érdeklődik. A cikk lényegében totális kudarcnak nevezte El Salvador döntését, hogy a bitcoint törvényes fizetőeszközzé teszi.

A múlt hónapban megjelent jelentésben a Bloomberg azt állította, hogy Bukele bitcoin forradalma “szánalmasan megbukott”. Beszámol arról, honnan ered Bukele érdeklődése a Bitcoin-törvény elfogadása iránt. Emellett nem túl hízelgő képet fest az ország körülményeiről, szembeállítva azt a kriptopénz iránti lelkesedéssel. A riporter a helyiekkel is beszélt, akik közül sokan megvetően nyilatkoztak a kriptopénzről.

Összességében a jelentés brutális kritikát fogalmaz meg az országgal és annak vezetésével kapcsolatban. Ettől függetlenül azért kénytelen megjegyzi azt, hogy Bukele népszerűsége 90% körüli. Úgy tűnik, hogy az ország polgárai neki tulajdonítják a bandák által elkövetett erőszak visszaszorítását. El Salvador az elmúlt hetekben számos okból került a hírekbe. Az ország a bandák által elkövetett erőszak ellen küzd, és nagyszabású letartóztatásokat hajt végre, miközben gazdasága szörnyű állapotban van.

Összességében a jelentés szerint a Bitcoin-kísérlet nem segített. Stacy Herbert, aki a férjével, Max Keiserrel együtt beszélt Bukelével, propagandának nevezte a Bloomberg cikkét.

Miközben a Bitcoin-kísérletével kapcsolatos kritikák ellepték a mainstream médiát, El Salvador továbbra is lépéseket tesz a kriptopénzzel kapcsolatban. Ezek közül a legfontosabb, hogy az ország digitális értékpapírokról szóló törvényjavaslatot terjesztett elő, amely a kriptovalutákra összpontosít.

A törvényjavaslat létrehozná a Nemzeti Digitális Értékpapírok Bizottságát, egy olyan testületet, amely felügyelné a kriptoszervezetek szabályozását. A törvényjavaslat valószínűleg átmegy, mivel Bukele pártja többségi törvényhozói kontrollal rendelkezik.