El Salvador megtette az első lépést a BTC kötvények kibocsátásához

Az el salvadori gazdasági miniszter, Maria Luisa Hayem Brevé nemrégiben törvényjavaslatot terjesztett be az ország törvényhozása elé digitális eszközök kibocsátására vonatkozóan. Ez a javaslat az első lépés a hosszú ideje várt bitcoin alapú, ún. “Vulkán-kötvények” kibocsátásához.

Most már egyre biztosabb, hogy jönnek a Vulkán-kötvények

Nagyjából pont egy évvel ezelőtt jelentették be, hogy El Salvador 1 milliárd dollár értékben fog bitcoin alapú kötvényeket kibocsátani a Liquid Networkön, a Bitcoin egyik mellékláncán. Az így befolyt összegből 500 millió dollárért bitcoint vásárolnának és ugyanekkora összegért fejlesztenék az országban a bitcoin bányászati infrastruktúrát. A Liquid Network és a hasonló mellékláncok párhuzamosan futnak a Bitcoin blokklánca mellett, és a bitcoin láncán lévő tokenek biztonságosan használhatóak a mellékláncon is. Ugyanakkor ezen a mellékláncon már más szabályok és biztonsági mechanizmusok lehetnek érvényben.

A Liquid az egyik ilyen melléklánc, ahol a bitcoinra L-BTC-ként hivatkoznak. Az új törvény, elfogadása esetén lehetővé tenné El Salvador számára, hogy ténylegesen egész Közép-Amerika pénzügyi központjává váljon. Legalábbis így véli a Bitfinex kriptotőzsde technológiai vezetője, aki a javaslat beterjesztésekor kommentált erről. Őket azért érinti ennyire ez az ügy, mert hamarosan engedélyt fognak kapni arra, hogy lemenedzseljék az el salvadori kötvénykibocsátást. Ha egyszer megjönnek végre a kötvények, akkor a befektetők 6,5%-os kamatra és akár  állampolgárságra is számíthatnak. A törvényjavaslat az első lépés volt a kibocsátási folyamatban, a következő lépés a javaslat jóváhagyása lesz. Ez elvileg még karácsony előtte megtörténhet.