San Marino digitális valutát bocsát ki: érkezőben a titano

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

San Marino saját kriptovalutát dob a piacra. Már egy ideje kacérkodik a gondolattal a miniállam, most viszont valóra is váltja rég dédelgetett álmát.

Az olaszországi Emilia Romagna és Marche tartományai között található San Marino, a világ egyik legkisebb állama körülbelül 34 ezer lakosával. Az ország kifejezetten nyitott a blokklánc és a kriptovaluta szektor iránt, ezt még tavaly novemberben bebizonyította, amikor a blokklánc technológiát használó vállalatok számára kedvező regisztrációs lehetőséget és szabályozást biztosított. Az új szabályok bevezetésével a gazdaságot kívánták fellendíteni. Kis területe révén, nem sok ágazatban tud kiemelkedő teljesítményt elérni. Fő iparágának a turizmus tekinthető, melyet az elmúlt években a banki szolgáltatások nyújtása és a ruhaipar követett.

Az ország viszont a koronavírus járvány okozta válsággal küszködik, és 360 millió eurós adósságot görget maga előtt. A pandémia utóhatásainak enyhítésére Marco Gatti pénzügyminiszternek az a terve, hogy virtuális valutát bocsát ki, amelyet egy úgynevezett Smac kártyára töltenek fel. A Smac már régóta igen népszerű elektronikus kártya az államban, így használata nem lesz újdonság.

A titano nevű digitális valutát a nyugdíjak és a bérek kifizetésére fogják használni. A kis ország kriptovalutája egyelőre a családok és vállalkozások likvidásának növelésére szolgál majd. A digitális pénzt csak San Marinoban lehet majd használni, értéke pedig 1 euró lesz. Gatti azt külön kiemelte, hogy a valuta mögött nem működik blokklánc.

banner

A virtuális pénzt (CBDC) az állam bocsátja ki, és az is határozza meg a forgalomba helyezhető mennyiségét. Ha a vártnál nagyobb arányban fogja majd a lakosság használni, akkor kivonják azt a forgalomból. A titano használatakor különböző hűségpontokat is gyűjthetnek majd a felhasználók, amelyekért vásárlási utalványokat, és kedvezményeket kaphatnak a mini köztársaság üzleteiben.

Úgy tűnik, hogy a pici állam beelőzi Kínát, amely már hónapok óta gőzerővel dolgozik a digitális jüanon, aminek viszont még mindig nem sikerült elhagynia a tesztelés fázisát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.